kultursnack
Hur är det att skriva sin första roman? Hur känns det när boken möter läsarna? På torsdagen blir det samtal under rubriken "Debuten" på Kasai i Visby. Det är skådespelaren och dramatikern Isa Aouifa, som sedan några år är boende i Visby, som samtalar med gotländske författaren Karl Kofi Ahlqvist under ledning av Moa Candil. De har både i år debuterat på den litterära scenen, med "Det är vi som är världen" respektive "Ingen ro om natten".
För er som redan på torsdagen är sugna på jazz så spelar gruppen Jazzcut på Burgsviks krog, det är musiker som känns igen från Gotlandsmusiken: Jonas Granberg, Oskar Lindström, Josef Karnebäck och Marcus Grufstedt.
Raymond Björling har växt upp med operamusiken. Och vad annat kunde han göra! Farfar var den internationellt renommerade hovsångaren Jussi Björling (1911-1960), med örhängen som "Till havs" och "O helga natt".
Även pappa Rolf (1928-1993) gjorde sig ett namn på operamusikens tiljor.
Nu är det Raymond som för familjens arior vidare, Raymond som bland annat har 986 föreställningar av "Fantomen på operan" bakom sig, runt 300 av "Kristina från Duvemåla" och dessutom bland annat sjungit på Sven Tumbas begravning.
På fredagen uppträder tenoren i Slite Teatern som andra stopp av fyra på den miniturné han kallar "O helga natt".
I helgen är det första advent. På Rondo i Klintehamn firar man detta genom adventskonserter såväl lördag som söndag med fin uppställning: Blossom Tainton, Fredrik Willstrand, Emilio Estrada, Niklas Sojde och Nelli Sigrén står för soloinsatser tillsammans med Skumtomteorkestern. Tänka sig!
Kören Allmänna sången håller till utomhus på lördagen, konsert i S:t Lars ruin i Visby i facklornas sken. Även i veckan som kommer framträder de: På tisdagen i Eskelhem kyrka och på torsdagen i Almedalsbiblioteket.
Första advent på söndagen, då medverkar Gotland Brass vid en gudtjänst i Martebo kyrka.
Djurens Karneval, på Wisbygymnasiet på söndagseftermiddagen, är ett samarbeten mellan Kulturskolan och Gotlandsmusiken, mellan dans och musik, mellan amatörer och professionella, mellan barn, unga och vuxna. Med nyskapad koreografi till Saint-Saëns musik. En musiksaga där de olika djuren karaktär också fångas av nyskrivna texter av Claes Eriksson från Galenskaparna & After Shave.
Verket skrevs 1886 och är en humoristisk musikalisk svit i fjorton satser. Det gestaltas via balett av Kulturskolans danselever och musiken arrangerad för fem blåsare, kontrabas, piano och slagverk.
För alla som önskar lite roots bjuder föreningen Rootsy Visby in till Visby Börs på måndagen då amerikanske countrysångaren Dylan LeBlanc kommer till ön. Han har sitt ursprung i Louisiana men har tillbringat stor del av uppväxten i Muscle Schoals i Alabama, känt för sina musikstudior.
LeBlanc, som jämförts med artister som Fleet Foxes och Townes Van Zandt, har nyligen släppt sitt album "Coyote" som med hyllats unisont av kritikerna. Kvällen supporting act kommer från Kanada och heter Jesse Roper.
Förra veckan kom Pugh Rogefeldts sista inspelningar i form av postuma EP:n "Guds finger". Fem sånger med andlig ton och den instrumentala "Begravningslåt" som Pugh skrev och spelade in och som spelades på hans begravning, enligt hans eget önskemål.
Vinylutgåvan har en tom b-sida, för att symbolisera ett ofullbordat livsverk. Pugh Rogefeldt avled 1 maj till följd av sjukdom, 76 år gammal.
...och som vanligt händer det saker lite överallt på ön. Om inte annat är ju julmarknadssäsongen igång.