Hans-Åke Norrby, chef för kulturskolan på Gotland, märker av det tuffa ekonomiska läget och är orolig över hur situationen kommer att utvecklas.
– Föräldrar säger uttryckligen att det är för dyrt och att de inte längre kan bekosta sina barns kurser. De föräldrar som fortfarande låter sina barn gå på Kulturskolan ser vi ofta har en bakgrund inom kultur eller har en akademisk utbildning och att de trots det ekonomiska läget valt att prioritera Kulturskolan, säger Hans-Åke Norrby.
Kulturskolan jobbar även med projekt med syfte att få in fler barn som inte får med sig kulturintresse hemifrån. Bland annat har det satsats på landsbygden i orter som Hemse och Lärbro och skolor i Visby. Men efter att regeringen halverat stödet till Sveriges kulturskolor från 200 miljoner kronor till 100 miljoner kronor är framtiden för projekten oviss.
– På Gråboskolan har det satsats på kör- och orkesterverksamhet på fritids och på Tjelvarskolan har personal från Kulturskolan berättat om sin verksamhet. De elever som har nappat har kunnat få testa på att spela instrument utan avgift första året. Det finns en oro över hur vi ska klara av att finansiera projekten och kunna nå ut till fler barn, men jag hoppas vi ska kunna fortsätta jobba på samma sätt även i framtiden, säger Hans-Åke Norrby.
Kulturskolan Gotland erbjuder utöver undervisning i olika instrument även kurser i sång/kör, ensemble, dans, teater, film, TV-produktion samt undervisning i bild och formgivning. Målgruppen är barn och ungdomar men kurserna är i mån av plats även tillgängliga för vuxna. I dagsläget är väntetiden lång till många av instrumentkurserna.
– Under pandemin växte köerna främst till piano. Vi kunde inte på grund av restriktionerna ha öppet hus på Kulturskolan där barn fick prova på de mer ovanliga instrumenten. Följderna blev att fler valde sådant som de redan kände till som piano och gitarr. Idag är det köer till de flesta instrumenten men till piano är väntetiden längst och många som vill spela får inte plats förrän de börjat på högstadiet. Vi frågar dem som är intresserade av piano om de kan tänka sig testa något annat instrument under tiden och i många fall upptäcker eleverna ett annat instrument de inte annars skulle ha gjort, säger Hans-Åke Norrby.
En anledning till de långa väntetiderna är bristen på personal och kulturskolan har haft problem med nyrekrytering.
– Söker elever under perioden nu i vår försöker vi få in så många som möjligt till hösten när det nya läsåret börjar men vi tar även in elever löpande under året i mån av plats. Det är inte lätt att rekrytera, kan vi få in personal skulle köerna bli mindre, men även personal är en kostnadsfråga, säger Hans-Åke Norrby.
En positiv nyhet, enligt Hans-åke Norrby, är att elever som vill spela instrument ska kunna ansöka på sin skola om särskild anledning att kunna lämna lektionen. På så sätt kommer det att bli lättare för barn att gå på instrumentlektioner under dagtid, enligt nya riktlinjer från Skolverket.
– Rektorer ska inte kunna säga nej till kulturskolan. Det är viktigt att alla ska kunna hinna spela under dagtid, särskilt för barn på landsbygden där avstånden annars begränsar dem och gör det svårare att spela på kvällen, säger han.