Efter lång rikspolitisk vånda landade regeringens proposition "Totalförsvaret 2021-2025" i veckan och i riksdagen finns en majoritet för att säga ja till den. Det väntas ske och förslaget innebär en expansion på Gotland.
– Det är positivt att man satsar på försvaret i allmänhet och försvaret på Gotland i synnerhet, säger Mattias Ardin, chef för Gotlands regemente.
På Gotland föreslås en förstärkt mekaniserad bataljon organiseras "utifrån tillgången på stridsvagnar och stridsfordon". Det ska bli ökad grundutbildning på Gotland, en skyttebataljon inom lokalförsvaret ska sättas upp enligt dokumentet. Verksamheten på Gotland kommer alltså att bli kvar och expanderas något, men detaljerna är inte tydliga när det handlar om hur den ska se ut.
– Vi styrs ytterst av det regleringsbrev som Försvarsdepartementet utfärdar. Vi får se vad som står där nästa år. Mer än så vill jag inte säga, säger Mattias Ardin.
I debatten kring försvarspolitiken beskrivs en historisk höjning av anslagen. Den största förstärkningen sedan början av 1950-talet, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S). Från oppositionshåll påpekas att försvarsutgifternas storlek som andel av Sveriges BNP ändå är långt under vad den var på 1970- och 1980-talen.
För verksamheten på Tofta innebär propositionen framtidstro och fortsatt arbete mot att kunna ta emot fler värnpliktiga. I vardagen fortsätter pandemin att påverka den militära verksamheten på Gotland.
– Vi är igång med övningsverksamheten inom Hemvärnet och inom P18. Men det görs anpassat till rådande läge, säger Mattias Ardin.
Han vill inte spekulera i hur den politiska viljan att öka förmågan på Gotland kommer att konkretisera sig. I propositionen står dock att den förstärkta mekaniserade bataljonen på Gotland ska utvecklas med luftvärn och indirekt eld. Med indirekt eld menas artilleri eller granatkastare – vilket Försvarsmakten velat anpassa miljötillståndet för Tofta skjutfält till.
Detta orsakade expansionen av det så kallade påverkansområdet, vilket sätter stopp för bostadsbyggande i området.
Frågan om de så kallade artilleriöarna, de platser där de pjäserna i sådant fall skulle skjutas från, är dock inte är avslutad. Mark- och miljödomstolen har yttrat sig och de håller med de överklaganden av tillståndet som handlar om dessa platser. Frågan kommer att avgöras av regeringen.