Jane Ek och hennes man Lasse flyttade för precis 50 år sedan hem till Gotland för att börja jobba på Julia Hultgren, firman som hennes farmor Julia startade 1919.
– Det var 1972 som vi köpte gården vid Hemmor i När, säger Jane Ek och berättar att den tidigare ägaren, Edla Dahlby, var ensamstående och titulerade sig jordbrukare i de gamla telefonkataloger som då ännu låg kvar i huset efter hennes bortgång.
Nu var det inte bara telefonkataloger som fanns kvar, när mäklaren Max Hansson sålde gården.
– Den var inte tömd och det blev auktion på allt efteråt. Han erbjöd Lasse att köpa allt i ladugården för 5 000 kronor. Jag kan inte påstå att det var vår bästa affär, men det är den roligaste, säger Jane Ek och skrattar åt minnet av alla saker.
Det var halm och hö på loftet, och på boningshusets vind stod flera gamla utdragssoffor.
– I dem låg gamla Gotlands Allehanda, tidningen Lantmannen och veckotidningar som Året Runt. En del av veckotidningarna är från 1930-talet och jag har sorterat dem i ålder, säger Jane Ek och berättar om hur dåtida kändisar som Greta Garbo och kungafamiljen prydde tidningarnas förstasidor.
På vinden låg också mängder av gamla jultidningar från Gotlands Allehanda, antagligen för fina för att bara eldas upp i gårdens öppna spis.
– Man försvinner bara in i dem, dagen går och det kan ta en rackarns tid, säger Jane Ek och berättar att hon och Lasse under pandemin tillbringade mycket tid i huset i När och då hade läsning så det räckte och blev över.
Jultidningarna är i förvånansvärt gott skick, trots att de äldsta är mer än 100 år gamla. Jane Ek bläddrar i utgåvor från 1906 och 1914. Här berättas om julen på östra Gotland, där drängarna fyra veckor före jul satte igång att mala för hand för att få mjöl till julbaket. GA publicerade också noter och text till "Kvännvejsu", att sjunga till det hårda arbetet, samt mängder med noveller och berättelser.
– Det här är livsfarligt, man kan försvinna i timmar medan man läser, säger Jane Ek och ögnar en gulnad tidning.
Eftersom hon och Lasse under 30 år, fram till att släktföretaget år 2002 såldes till Pia och Jens Dahlström, jobbat med kläder och mode tycker hon att det är extra kul att läsa om dåtidens ekiperingsbutiker och annonser från andra Visbyföretag. Jane Ek berättar att farmor Julia var stor annonsör i GA:
– När GA kom ut på julafton var det toppen att annonsera, den tidningen låg ju kvar hela julen när mycket fastlänningar var nere.
Tidningarna från vinden i När finns nu bland mycket annat material i Jane Eks samlingar. Hon förbereder en bok om firman Julia Hultgrens uppgång och historia, från farfars skrädderi till farmors övertagande 1919 med namnändring sedan han gått bort.
– Till sommaren hoppas jag att boken kan komma ut, säger hon och visar gamla bilder och berättar en del av de historier som ännu lever kvar från firman.
Att också tidningarna lever vidare, såväl veckopress som tidiga Gotlands Allehanda, menar hon är viktigt.
– Jag tänker att man får ju inte med sig något. Jag tror inte att våra barn och barnbarn kommer att ta hand om det här. Jag kommer inte att kasta något, antagligen lämnar jag det till arkivet.
Årets jul firar Lasse och Jane Ek i huset i När. Kanske smyger de upp på vinden och hämtar ner en packe gamla veckotidningar att läsa.
– Jag tänker på Edla Dahlby som vi aldrig fick träffa, säger hon.