Efter två års uppehåll på grund av pandemin, är Påskfestivalen Gotland nu tillbaka med konserter med klassisk musik, konstutställningar och dansföreställningar spridda över olika delar av Gotland.
– Vi smygstartar redan nu i helgen med vernissager på Galleri Gräne i Väte, i domkyrkan och på Galleri Visby där det även kommer att vara musik av bland andra Frey Franzén.
En av konstnärerna som ställer ut i helgen är Ann Uddin som visar sina målningar och skultpturer i domkyrkan. Under vernissagen på söndag kommer även Anima pianotrio att spela med Gisela Herb på piano, Antonia Mallach, violin och Raphaël Meulermans på cello.
– De och andra musiker övade här igår när jag hängde utställningen och orgeln dånade så ingenting annat hördes, säger Ann Uddin.
Hennes målningar är färgglada och abstrakta. Längs med ena gången i den stora kyrkosalen står hennes verk Tranesång. Tranorna i papier maché är högre än hon själv och målade i starka färger.
Temat för årets festival är "Att korsa gränser" och det var samma tema när Ann Uddin först blev inbjuden till Påskfestivalen 2019. Festivalen har ställts in flera gånger men temat känns nu mer aktuellt än någonsin.
– Det är vidrigt, det som händer i världen idag. Målningarna är färglada, man behöver piggas upp lite. Fåglarna är även fantasi och de korsar olika gränser, de flyger över det mesta här i världen, säger Ann Uddin och fortsätter:
– Vi är privilegierade som har konsten och möjligheten att gå in i kulturen.
På påskdagen ger gitarristen Krister Dahlström en föreställning på Kulturrum i Visby där han berättar om sitt liv och sina vitt skilda intressen för kampsport och musik.
– Det är en föreläsning om hans uppväxt med mobbning och om hur han gått från samuraj till gitarrist, säger Annika Hansson Gardelius.
Föreläsningen kommer att ramas in av Krister Dahlströms egen musik på klassisk gitarr.
Festivalen avslutas på Wisbygymnasiet under Annandag påsk då Bathos slagverkstrio uppträder liksom barndansare från Kulturskolan och den flerfaldigt prisbelönta koreografen Virpi Pahkinen.
Att blanda lokala artister och världsartister är ett medvetet grepp från arrangörerna.
– Det är fantastiskt att kunna ge möjligheten till gemenskap. Är man "halvverksam" kan man inspireras av de riktigt professionella, säger Annika Hansson Gardelius.