Ämnet har blivit en följetong på insändarsidorna det senaste året.
Sedan september 2019 har 16 personer avslutat sin anställning på Gotlands bibliotek, och flera har begärt tjänstledigt. Hård ledarstil och en utbredd tystnadskultur anges ofta som orsak.
– Det finns en kultur att chefen leder och fördelar arbetet. Om det inte passar uppmanas man att söka sig någon annanstans. Det har lett till att anställda är rädda för cheferna och disciplinära åtgärder. Det saknas helt enkelt tillit mellan chefer och personal, säger Carina Norderäng, skyddsombud.
Enligt henne har konflikten förvärrats under den omorganisation som öns biblioteksväsende genomgår. Denna innebär bland annat att anställda kan omplaceras till andra bibliotek på ön.
– Då kan man ju tänka att vi bara är rädda för förändringar, men det är inte där skon klämmer. Vi har levt med förändringar i alla tider. Ibland tycker man att de är bra, ibland dåliga. Oavsett vilket har vi haft chefer som varit villiga att lyssna på oss och förklara varför vissa saker sker. Och om man varit osams så har det retts ut. Nu handlar det inte längre om enstaka konflikter, sådana som finns på alla arbetsplatser. Det här är känslor som genomsyrar i stort sett hela personalstyrkan, säger Carina Norderäng.
Angelica Andersson Fihn, kultur- och fritidschef vid Region Gotland, medger att det finns en allvarlig förtroendekris på biblioteken, men tycker samtidigt att bilden behöver nyanseras.
– Jag tar situationen på stort allvar. Jag vet också att det finns medarbetare som upplever situationen på annat sätt än den bild som ges. Flera har förtroende och ser med tillförsikt på att fortsätta arbetet som startats för att bygga större tillit mellan bibliotekschefer och medarbetare, säger hon.
Enligt Andersson Fihn eskalerade krisen i julas när nya avtal tecknades med personalen.
– Jag har full förståelse för den individ som mår dåligt av att biblioteken är inne i en förändring, men jag tycker att bilden av varför förändringarna görs inte riktigt kommer fram. Besparingsbeslut genomförs och uppdraget från politiken är att biblioteken ska bli mer tillgängliga, nå fler och har likvärdig service. För att lyckas med det måste vi nyttja den kompetens vi har på bästa sätt och sprida den till fler enheter, säger kultur- och fritidschefen.
Hon lyfter utökade öppettider på bibliotek både i och utanför Visby som en positiv konsekvens av omorganisationen.
Men kritiken handlar ju inte om förändringarna i sig, utan om hur de drivs igenom.
– Vi tar förstås till oss av det som skyddsombudet berättar. Bibliotekscheferna måste bygga förtroende och tillit på arbetsplatsen. Som stöd har vi bland annat anlitat Företagshälsovården som stöttar i det arbetet. Exempelvis sker gruppsamtal och de ger även cheferna coachning. Förtroende och tillit är också något som byggs i vardagen och i fortlöpande samtal i olika former mellan chef och medarbetare, säger Angelica Andersson Fihn.
Carina Norderäng, skyddsombudet, tycker att det är bra att Företagshälsovården kopplats in, men ...
– Bristen på tillit mellan cheferna och personalen sitter så djupt vid det här laget. Även om vi fortsätter jobba framåt så kommer det ta väldigt lång tid innan vi ens når ett neutralt läge. Ett positivt läge känns långt, långt bort just nu, säger hon.