"Varför måste allt vara så sexigt hela tiden?"

Nya skivan för Petra Marklund tillbaka till Gotland. Hon minns knappt själv när hon var på turné senast. "Don't ask me!" skrattar hon. Under tisdagskvällen kommer hon till Breda Blick i Visby.

Petra Marklund pratar om ny musik och ser tillbaka på början av sin karriär: "Jag tänkte inte på att det alltid skulle kännas rätt", säger hon.

Petra Marklund pratar om ny musik och ser tillbaka på början av sin karriär: "Jag tänkte inte på att det alltid skulle kännas rätt", säger hon.

Foto: TT

Gotland2021-07-13 11:45

När pandemin kom fick Petra Marklund flytta hem arbetet med det nya albumet. Hemma på vinden i Gamla Enskede i Stockholm ställde hon upp högtalare, dator, mikrofon och några instrument, och ordnade en egen hemmastudio.

– Det är ju ganska enkelt numera. Man får ju mycket mer tid när man jobbar hemifrån och slipper dra iväg någonstans, säger hon.

Petra Marklund har självklart saknat publiken. Att det i år inte blir så många på varje spelning verkar inte vara något större problem.

– Det blir ju en mycket mer intim känsla, och jag måste säga att jag nästan föredrar det. De små spelningarna, när det får bli lite närhet mellan artist och publik, är nog de jag bär med mig längst.

Som nittonåring slog Petra Marklund igenom i USA som under artistnamnet September. Nu mer än tio år senare har hon börjat reflektera över det klimat som hennes karriär växte fram i.

– Som ung artist var det jättesvårt att strida emot när någonting kändes fel. Jag minns att jag ofta gick runt med dålig magkänsla. Men jag minns att jag bråkade mycket för att få min vilja igenom, säger hon.

Det nya albumet, Frimärken, har gett plats för en mängd nya tankar. Arbetsprocessen har varit kul, vilket skiner igenom i musiken och sången.

Tillsammans med producenten Katharina Grubmüller har Petra Marklund kunnat skapa ny musik och haft det högt i tak (trots studions placering på vinden). Det har funnits mycket utrymme för att experimentera med allt från egeninspelat vitt brus till fågelkvitter från trädgården.

– Förut var det mycket relationer som tog plats i min musik. Nu blev det naturligt att jag skrev utifrån en massa nya tankar som kommit med mitt föräldraskap. Jag har kunnat skriva en låt om hur det är att vara mamma och fått jättemycket fin respons från föräldrar som sagt att det inte finns så många låtar om det, säger Petra Marklund och fortsätter:

– Det brukar vara för osexigt att skriva musik om hur det är att vara mamma. Samhället är väldigt duktigt på att avsexualisera kvinnor efter att de fått barn eller blivit gamla. Och varför måste allt vara så sexigt hela tiden?

Hon berättar att hon aldrig tidigare känt sig så delaktig i hela skapandesprocessen av ett album. Med Frimärken har hon varit med även i moment som mixandet och masterandet av låtarna.

– Ibland kan det vara skönt att popmusik kan vara så rak, men ofta känner jag att det är skönt när musiken ger en möjligheten att tänka efter och reflektera lite själv.

När vi pratar om låtarna från albumet frågar GT:s reporter vem låten Pengar är riktad mot. Då skrattar hon och svarar att det är hemligt.

– Den handlar främst om hur det är att vara i ekonomiskt underläge. Den makten och problematiken i det som så ofta riktas mot kvinnor. Sen handlar den också om hur farligt det kan vara med pengar. Det är både förrädiskt och hypnotiskt, säger Petra Marklund.

Att vara tillbaka på Gotland har hon längtat efter. Ön bär på många minnen och har alltid varit hennes eget Mallorca. I år uppträder hon två gånger på ön: den 13 juli på Breda Blick i Visby och den 15 på Grå Gåsen i Burgsvik, där hon två gånger tidigare spelat in Så mycket bättre.

Så mycket bättre tog mig ut ur Visby och visade mig så många nya fina platser av Gotland. Det ska bli väldigt kul att äntligen få komma tillbaka.

Petra Marklund blev känd för den breda publiken år 2010 när hon deltog i den första säsongen av "Så mycket bättre", tillsammans med Petter, Christer Sandelin, Plura, Lill-Babs, Tomas di Leva och Lasse Berghagen.
Petra Marklund blev känd för den breda publiken år 2010 när hon deltog i den första säsongen av "Så mycket bättre", tillsammans med Petter, Christer Sandelin, Plura, Lill-Babs, Tomas di Leva och Lasse Berghagen.
Petra Marklund

Född: 12 september 1984 i Älta i Nacka

Bor: Gamla Enskede

Familj: Fästmannen Niklas Bergwall, som hon träffade under inspelningarna av "Så mycket bättre". Tillsammans har de två barn, Dante och Edda.

Slog igenom: 2003 under artistnamnet September med låten La, La, La (Never Give It Up)

Karta: Grå gåsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!