Konstnärer och kulturarbetare som får särskilda uppdrag

30 gotländska kulturutövare har fått de nya särskilda uppdragen från regionen. Bland dem finns författaren och läkaren Anna Grönlund, fotografen Anna Sundström och GA:s tidigare nyhetschef Moa Candil.

Illustratören Emma Hanquist får för andra gången ett av de särskilda uppdragen av regionen.

Illustratören Emma Hanquist får för andra gången ett av de särskilda uppdragen av regionen.

Foto: Cecilia Thomsson

Gotland2022-01-26 16:55

Journalisten och faktaboksförfattaren Moa Candil ska med sitt litterära projekt "Foster" skildra kvinnoliv med fokus på kvinnans erfarenheter och förhållningsätt till graviditeter.

Illustratören Emma Hanquist ska ta fram en illustrerad klimatalmanacka för 2023 på temat hållbarhet och miljömedveten vardag.

undefined
Illustratören Emma Hanquist får för andra gången ett av de särskilda uppdragen av regionen.

Konstnären Nicola Godman ska undersöka den romantiserande bilden av jordbruket, dess arbetsredskap, landskap och människor, med foton, teckningar och text i en så kallad ”artist book”.

Regissören Eva Sunmo ska skapa en tragikomisk kollageföreställning om ensamhet, skam och rädslan för att göra fel, genom text, musik, koreografi och performanceinslag.

Dansaren och koreografen Alexandra Svensson ska skapa en interaktiv dansföreställning på temat ”Ickesträvan” i kontrast till en värld av konsumtion, självförverkligande och konkurrens.

Folkmusikern Erik Ronström ska komponera ett antal kortare verk för sin nystartade kör i Mästerby.

Föremålsantikvarien Susanna Barros Eriksson ska fokusera på betydelsen och bevarandet av samtida konst, som street-art, i det offentliga rummet. Utifrån två verk av konstnären Carolina Falkholt ska hon samla kunskap för att kunna bevara denna typ av konst.

Författaren och läkaren Anna Grönlund ska skriva filmmanus till en humorserie i kortformat som skildrar livet på en akutvårdsavdelning i Visby.

undefined
Läkaren och författaren Anna Grönlund ska skriva manus till en svart situationskomedi som skildrar livet på en akutvårdsavdelning i Visby.

Skribenten, matarkeologen och sommeliern Hanna Thunberg ska efterforska och sammanställa kunskap om mat- och dryckesrelaterade arkeologiska fynd från Gotland med fokus på den kulinarisk vikingatiden.

Kompositören Rickard Hellgren ska undersöka gränslandet mellan funktionsmusik och konstmusik genom att komponera för cello, fiol, fagott, kontrabas och oboe. 

Konstnären Birthe Jörgensen ska skapa en installation i form av små skulpturer, teckningar, foton och texter som berör känslorna som nybliven mamma och de globala utmaningarna som klimatförändringarna, med koppling till kalkbrytningen i hemorten Slite.

Frilansskribenten och fotografen Tina Messing ska göra en uppföljare till sin bok ”Hemlin Foto – bildskatten och berättelserna”, som beskrev familjeföretaget Hemlins mångåriga fotoverksamhet på Gotland. Utifrån bildarkivet ska hon göra en fördjupning av porträttfotografiets utveckling från 1950-talet och framåt.

Låtskrivaren Vera Kebbe ska undersöka drivkraften i att vilja bli bekräftad och älskad och samtidigt vilja provocera och påverka, genom en föreställning med musik och monologer.

undefined
Sångerskan och låtskrivaren Vera Kebbes musikprojekt har titeln ”Vad är en bra person?”.

Konstnären Madeleine Jacobsson vill lyfta fram att känslorna oro och tvivel mer eller mindre är välbekanta för de flesta människor och skapa en figur skulpturalt, men även med målning och text.

Konstnären och musikproducenten Rudolf Nordström ska skapa ett epos präglat av Gotland och dess årstider,

Konstnären Knut Stahle ska ta upp turismen i projektet "Gotland i en selfie". Han vill kommentera och nyansera bilden av Gotland bortom reklamkampanjer och besöksguider

Konstnären Felicia Maria Sjögren ska arbeta fram tre orgelstycken dedikerade till den gotländska flickan Hulda, som omkom ombord på Titanic 1912 som 14-åring.

Formgivaren och återvinnaren Linda Svensk ska i projektet "Corona Crafts" undersöka hur hon kan samla in och tillvarata gamla munskydd och skapa något nytt av det.

Industridesignern David Doms ska utveckla en konsol att använda tillsammans med skivor av återvunnet material.

Designern och textilformgivaren Jennie Jakobsson ska skapa ett broderat verk på temat knutar och syskonskap, där hon rör sig fritt mellan olika tekniker och material.

Fotografen Anna Sundström ska skapa samtida fotostilleben med utgångspunkt i pandemin och med livets kretslopp som tema. Fotografierna ska tryckas på återvunnet papper, förmultna en tid under jord och sedan visas upp.

undefined
Arbetsnamnet på Anna Sundström fotoprojekt är ”Från liv till död”.

Förutom de kulturuppdrag som är listade finns även särskilda uppdrag för unga personer:

Filmaren Elias Holm ska göra dokumentärfilmen "Hallen" om skatekulturen på Gotland, dess nutid och dess historik.

Konststuderande Ella Friis Hansen ska under sommaren hålla en konstworkshop för unga gotlänningar med fokus på relationen mellan människa, natur och djur. Med ett naturreservat som arbetsmiljö vill hon uppnå en diskussion kring vår överkonsumtion. 

Animatören Amanda Odenlid ska göra tecknade musikvideos och filmer i ett samarbete med ett antal gotländska musiker.

Dansaren och koreografen Simon David Rydén ska skapa en plats och bas, som ett laboratorium, för experimentell scenkonst.

Jazzsångerskan Vendela Blomgren ska i samarbete med jazzbasisten Josef Karnebäck ge ut sitt nyskrivna album "Röda spår".

Dansaren, ljudkonstnären och musikproducenten Desideria Thur ska utveckla sitt ljudkonstverk på gutamål och skapa en dansföreställning som med koreograferade rörelser, kroppar och känslor lyfter fram språket.

Konstnären Thyr Björnson ska dokumentera sin resa i att förstå uppbyggnaden av den internationella finansmarknaden och hur den kan användas av företag och välbärgade individer för exempelvis skatteflykt, maktspel och lobbying. Långfilmen baseras på intervjuer och görs tillsammans med Simon Johansson.

Pianisten Oskar Lindström ska i projektet "Impro på klinten" spela in en kort film med improviserad musik på en av Gotlands klintar eller stränder. 

För de särskilda uppdragen får kulturutövarna 50 000 kronor. Unga personer får en lägre summa på 20 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!