Regionen söker konst om pandemin – mot betalning

Som en del av det stödpaket till kulturen som Region Gotland fattade beslut om under måndagen, utlyser man nu 30 särskilda konstuppdrag mot betalning på 30 000 kronor per uppdrag.

Uppdraget gäller professionella kulturskapare som är mantalskrivna på Gotland.

Uppdraget gäller professionella kulturskapare som är mantalskrivna på Gotland.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Gotland2020-11-17 16:48

Regionen utlyser uppdrag för konstskapare inom alla konstarter som en del av ett stödpaket för kulturen. Uppdraget är: "Hur upplever vi tiden och livet under pandemin? Hur kan detta beskrivas för nutiden och eftervärlden?".

Under perioden 17 november till 1 december utlyser Region Gotland de särskilda uppdragen som enligt regionen innebär att konstksaparna ska utveckla en idé, ett verk, ett work-in-progress eller en produkt som på något sätt skildrar eller tar avstamp i vår tid just nu – mitt i en pandemi.

I ett pressmeddelande skriver Region Gotland: 

"Utlysningen sker i form av intresseanmälningar där sökande ska vara professionell kulturskapare mantalskriven på Gotland och verksam inom bild och form, musik, scenkonst, litteratur, serier, film, spel, slöjd, konsthantverk, småskalig design eller kulturarv."

Handläggning sker i samarbete med kulturkonsulenterna och målet är att visa upp resultatet när det är möjligt, förhoppningsvis under 2021.

Målet med uppdragen är att stärka villkoren för skapande under en extraordinär tid. Det var vid regionstyrelsemötet i slutet av oktober som man föreslog att regionfullmäktige den 16 november skulle besluta om ett extra stöd till det fria kulturlivet på 1 miljon kronor, vilket man alltså gjorde. Förhoppningen är att pengarna ska kunna utbetalas senast den 31 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!