Brygghelg och ett kraftfullt verktyg för jämställdheten

Dricken ska bryggas och procenten mellan män och kvinnor hållas i balans. Henrik Radhe har mycket att tänka på med bara veckor kvar till jul.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-12-11 11:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så har ännu en vecka gått och bara två återstår till jul – av de ungefär 4 000 veckor som våra genomsnittliga liv är. Det kan tyckas kort med bara några fjuttiga tusen att leva, men trollsländan är avundsjuk och tycker att vi människor har näst intill evigt liv. Och jag blir bara mer och mer uppfylld av att försöka fylla mina med det bästa, för varje vecka som går.

Den här veckan tänker jag mer än någonsin på procenten: Procenten kvinnor och procenten på det som ska på jäsning. Det där kan låta lite illa, men jag ska förklara.

Samtidigt som Sverige har fått sin första kvinnliga statsminister har jag fått ett nytt verktyg för att mäta fördelningen mellan män och kvinnor i de texter jag skriver. Från att kvinnor fick rösträtt tog det 100 år till en kvinna blev statsminister – resan i jämlikhet gick lite snabbare på mitt jobb. Länge var jag yngst och sist anställd på en ganska gubbig tidning. Män fyllde spalterna och män bestämde vad som skulle skrivas. Män blev företrädesvis intervjuade och män hamnade oftare på bild. Att vända ett mansskepp tar tid – men starka kvinnor lyckades. I dag vågar jag påstå att det i lika hög grad är kvinnorna som styr GA, och målet är tydligt: Jämlikhet och att tänka på procenten. 

Målet är 50/50, självklart egentligen, men svårare att uppfylla än man kan tro. Det krävs kraft och verktyg för att nå dit. Jag har fått ett effektivt mätinstrument i min dator. Hur ser din jämställda resa ut? Den är lika viktig, och en förutsättning för att jag ska lyckas nå mitt mål, så snälla fortsätt att kämpa i stort och i smått.

Den här helgen påbörjas också resan mot den andra procenten. Det är dags att brygga. Den rökta malten från Bäl är inhandlad och enriset plockat. För att visa mina kompisar hur enkelt det går till att göra tio liter gotlandsdricke hemma på spisen gjorde jag för några år sedan en egen hemmavideo i köket. Tjusningen med sociala medier är att man lätt tappar kontrollen när allt delas och lever rövare helt fritt. Man kan säga att jäsningen i mitt klipp har sprängt alla gränser. Hittills har min lilla film delats av fler än 1 000 personer på Facebook och en bra bit över 100 000 har sett på medan jag klämmer den sista malten ur silduken. Sedan en amerikansk författare hade delat videon fick jag respons till och med från Skottland och Hebriderna. Gotland måste ändå framstå som rätt exotiskt.