Roland Olsson bjuder på tre dussin textrussin

Revyförfattaren Roland "Astäuen" Olsson har samlat ihop 36 av sina sångtexter i volymen "Tre dussin russin".

Roland Olsson i skrivartagen.

Roland Olsson i skrivartagen.

Foto: Krister Nordin

Gotland2020-04-07 14:49

En titel (utgiven på det egna förlaget Astäuens prat o tryck) som förstås syftar på antalet låtar men även på att författaren valt ut russinen från vad han kallar sin textkaka. Av de 36 utvalda låttexterna är 23 på gutamål och 13 på svenska. 

– Huvuddelen är från Gotlandsrevyns tid. Men det finns även en från Närrevyn 1980 när de gjorde sin sista riktiga på Rondo, då blev jag tillfrågad om jag kunde bidra med någonting. Det kan vara den äldsta här, berättar Roland Olsson om urvalet.

Men han har skrivit till flera andra tillfällen som Bottarve-teatern, någon låt kan ha varit med flera gånger och för enstaka kommer han inte ens ihåg i vilket sammanhang den var med från början. En sådan låttext som finns med i häftet är "Lingvid-Jakens bisöik".

Förutom själva låttexten så finns till varje sådan också kopplad en kortare, lättsam information omkring bakgrunden till texten och vilken känd melodi som den lämpligen kan framföras till. Det handlar om allt från Povel Ramels "Håll musiken i gång" till Lennon/McCartneys "Yesterday".  

För de som är på gutamål förklarar Astäuen (Rolands pseudonym som betyder grannen) också innebörden av några i texten förekommande glosor. Textmassan lättas upp av några fotoillustrationer i färg. 

– Jag vet inte hur många texter jag hade att välja mellan. Jag har valt bort väldigt många, ofta är det svårt att få en koppling till nutiden och det är bortglömt vad de handlade om. Tiden går väldigt fort, det som hände för tio år sedan har man inte alltid i detalj klart för sig nu, konstaterar Astäuen.

– Jag prioriterade de på gutamål för att jag tycker att där behövs det lite fler texter. 

Någon favorit bland de 36 vill han inte peka ut.

– Det kan jag inte, jag har inte tänkt på det viset.

Roland Olsson har ju på de senaste åren givit ut flera böcker i skilda ämnen, bland annat det gotländska lantbrukets historia. Och han fortsätter med detta skrivande, "Russinen" betecknar han som ett "mellansläpp".

– Jag jobbar på en ny 1800-talsbok, en parallell till "Senaste nytt från 1800-talet på Gotland" (som kom förra året). Den är jag långt framme med.

Och författandet har förstås en stor fördel, det kan utövas utan virushinder.  

– För min del finns det alltid något att göra hemmavid som skriva eller jobba i trädgården, framhåller Roland "Astäuen" Olsson.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!