Roligt och uppriktigt om kändisliv och vardag

Det är hårda tider vi lever i, det är den finlandssvenske succéförfattaren och Gotlandsvännen Kjell Westö och hans yngre finske kollega Juha Itkonen väl medvetna om och därför lyser lyckostunderna desto starkare när dessa intressanta brevvänner växlar sju brev var i uppenbar avsikt att publicera dem.

7 + 7. Brev i en orolig tid.

7 + 7. Brev i en orolig tid.

Foto: Pressbild

Gotland2020-03-13 15:02

Ny bok

Juha Itkonen och Kjell Westö

7+7. Brev i en orolig tid

Förlaget

Översättning av Itkonens brev: Fredrik Lång

Utgångspunkten för boken ”7+7. Brev i en orolig tid” är att två att Finlands mest omsusade författare, den medievane, etablerade Westö och den kantigare, karriärsugne Itkonen ska skriva fritt och spontant om vad de vill under ett och ett halvt år, från september 2017 till april 2019. 

Offentlig brevväxling, kan det verkligen vara något? Hur äkta kan det bli? Juha Itkonen skriver på finska och tvåspråkige Kjell Westö svarar på svenska. Boken är en fredstrevare i den hätska debatten om svenskans vara eller inte vara i Finland.    

Kjell Westö och Juha Itkonen är flyktigt bekanta, de har träffats i författarsammanhang och spelar fotboll i samma lag. Som brevvänner skriver de om klimatångest, politik, metoo och om författande i med- och motgång. Kjell Westö frågar i inledningen av boken: ”Visst ska vi skriva också om halsstarrigheten, orimligheten, oresonligheten och mörkret som finns i människan?” 

Efter hand växer vänskapen och de blir förtroliga. De avslöjar pinsamheter, de vågar vara sårbara och de stöttar varandra när de får dålig kritik. De skriver om konkurrens, kritikerskräck och kärleken till språket. De skriver om förälskelser, fruar, barn och gamla föräldrar. Itkonen är dryga fyrtio och vardagen är smått kaotisk med fyra småbarn i familjen. Han är flitig på sociala medier och skriver ibland självbiografiskt medan Westö helst låter romanfigurerna gestalta de egna inre konflikterna. Han är sextio, gift för andra gången och har vuxna, utflugna barn. 

De skriver om jobb och om musik. De tar upp nackdelarna med att vara författare: avunden, besvikelserna och rädslan. Men också fördelarna: lyckan i att röra sig obehindrat i tid och rum, låta själen flyga fritt. De skriver om att inte låta sig bedåras av kändisskapet. Efter varje bok måste de nollställa sig igen. De kan aldrig slå sig till ro även om de har gjort succé. De måste alltid börja om på ruta ett.

Det är ett roligt och uppriktigt om skrivande, kändisskap och vardagsliv på en härligt nytvättad prosa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!