Flera historiska ruiner på Gotland ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk. Gotlands museum bistår med "antikvarisk medverkan" vid kontroll och underhåll av dessa byggnader, men det är statliga pengar som finansierar insatserna.
– Museet har fått uppdraget att ha koll på ruinerna och göra en prioriteringsordning, berättar byggnadsantikvarie Lisa Johansson – som deltog i höstens besiktning och har sammanställt en rapport till det statliga verket.
Det finns en del rödmarkerat, det vill säga akut, på denna åtgärdslista. Men det betyder inte att allmänheten behöver oroa sig, åtminstone inte på kort sikt.
– Det kan lossna småbitar, på grund av sådant som väder och vind, de växter som tränger sig på och även att folk klättrar på ruinerna. Men jag ser ingen risk för något stort ras just nu, säger Lisa Johansson.
Snarare handlar det om ett förebyggande arbete, så att skador inte uppstår eller förvärras längre fram.
– Ruinerna som sådana är ju i pågående förfall, så det måste ske en ständig kontroll.
Är det inte lite paradoxalt att ni ska rädda ruiner från förfall?
– Jo, det är lite av ett omöjligt uppdrag. Dessutom har det ju hela tiden gjorts saker, mycket snyggades till på 1800-talet. Ska det då upprätthållas, eller ska man snarare försöka återgå till det ursprungliga, frågar sig Lisa Johansson.
Hon nämner även de "lagningar" som gjordes under sent 1900-tal, då det murades och fogades med cementbruk.
– Det blev lite för tätt och då stängs fukt in på insidan.
Vilket i sin tur kan lösa upp det medeltida kalkbruket innanför och även orsaka frostsprängningar.
Även om Lisa Johanssons rapport inte handlar om ringmuren, går tankarna lätt till det mycket omskrivna murraset 2012. En kväll i februari lossnade plötsligt tonvis med sten nära Österport och störtade till marken.
Den olyckliga användningen av cementbruk framfördes som en trolig bov i dramat – samma bov som alltså hotar flera kyrkoruiner.
– Jag tror att murraset var en ögonöppnare för många. De var ambitiösa på 1900-talet och trodde att moderna material var överlägsna, men så var det inte.
Många av de åtgärder som Gotlands museum nu har föreslagit handlar om att försöka knacka bort och ersätta det omtalade cementbruket.
– Det är ett stort arbete att rätta 1900-talets misstag, säger Lisa Johansson.