Så firade gotlänningarna jul förr i tiden

Luciabilder, gamla recept och svartvita filmer berättar om julen förr i tiden. Arkivcentrum berättar om gamla traditioner och tider som gått.

Hanna Storm och Madelene Nettermark har varit med och valt ut material ur regionarkivet och landsarkivet för att visa hur julen har skildrats genom tiderna.

Hanna Storm och Madelene Nettermark har varit med och valt ut material ur regionarkivet och landsarkivet för att visa hur julen har skildrats genom tiderna.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-12-21 20:45

I sin utställning bjuder Arkivcentrum i Visby alla att kika tillbaka på gamla tiders jular på Gotland.

– Man kan omöjligt fira julen för mycket, säger Hanna Storm på regionarkivet som kom på idén redan i somras.

Tillsammans med kollegan Madelene Nettermark på landsarkivet har hon djupdykt i dokument, handlingar och inte minst i gamla bilder.

– Vi har bland annat lyft fram den äldsta förskolan, Persgränd, med 100 år av barnomsorg, säger Hanna Storm och visar gamla bilder på barn som lussar.

undefined
Hanna Storm och Madelene Nettermark har varit med och valt ut material ur regionarkivet och landsarkivet för att visa hur julen har skildrats genom tiderna.

Julens mat har naturligtvis stor plats i både historia och utställning.

– Från lasarettet kan man se vilka kvantiteter som köptes in och kan jämföra julmenyn i dag mot vad som fanns för 100 år sedan, säger Hanna Storm.

Från 1930-talet finns den tryckta menyn välbevarad, som i utställningen berättar om vad patienterna serverades till julen.

– I dag kan det serveras kyckling med mango. Det lyser med sin frånvaro på 1930-talet, då man å andra sidan serverade julkorv, fårstek och kalvstek med sås.

Tidigare i år gav personalen på Arkivcentrum ut boken "Bepröfvade recept" som nu säljs till jul. Ur den har man valt ut förslag på lämplig menyer, som sillbullar, sillpudding och hemgjord fläskkorv.

– Mycket i recepten är muskot, kryddnejlika och sånt som var exklusivt på 1700-talet men som vi nu använder till jul, säger 1:a antikvarie Maria Larsson Östergren.

Att julen också kallas dopparedagen har hon full förståelse för.

– Jag är nog en av få som kokar min skinka själv. Jag vill ha buljongen till dopp-i-grytan, säger hon och berättar att hon varje jul fryser in ungefär fem kilo buljong för att ta upp och använda under hela vintern:

– Skinkan ska bara bubbla på jättesvag värme. Buljongen ska sedan skummas, det är jätteviktigt för annars blir den grå.

undefined
"Bepröfvade recept" är en bok som Lotta Höglund, Madelene Nettermark och Maria Larsson Östergren var med och gjorde tidigare i år. Där finns mycket äldre recept på julmat att hämta.

Den som besöker Arkivcentrum innan de stänger för julledighet kan, förutom att titta på en mängd gamla bilder på gotländska Luciakandidater, också sätta sig och titta på Gunnar Ohlssons svartvita gamla filmer från 1950- och 60-talet. 

– Filmen "Jul i Väskinde" är digitaliserad, säger Madelene Nettermark och berättar att det också finns en film från Östergarnsholm från samma tid.

Den som vill veta ännu mer om juletider i just sin socken kan be personalen att söka i arkiven.

– För den som vill veta mer finns gamla sockenstämmoprotokoll, de brukar vara en bra ingång till folkseder, säger Maria Larsson Östergren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!