Så ska du bete dig på Gotland i sommar

Folkhälsomyndighetens riktlinjer förblir oförändrade i sommar. Men under fredagen publicerade de flera råd för hur man ska bete sig i sommar när man åker till stranden eller på kollo.

I sommar är det viktigt att hålla avstånd på stränderna. Denna bild togs år 2018.

I sommar är det viktigt att hålla avstånd på stränderna. Denna bild togs år 2018.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Gotland2020-06-12 14:19

I sommar måste du fortfarande hålla avstånd till andra människor för att förebygga smittspridning. Du måste också fortsatt stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta och hosta och nysa i armvecket. Människor får fortfarande inte trängas i barer och kaféer. Är du 70 år eller äldre rekommenderas du fortsatt att även i sommar undvika nära fysiska kontakter.

Men – i förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att de släpper på reserestriktionerna och från och med den 13 juni får du resa så länge du är symtomfri.

För att möjliggöra detta, utan att smittspridningen ökar, vilar ett stort ansvar på medborgarna. För att vägleda svenskarna publicerade Folkhälsomyndigheten under fredagen olika råd för hur man ska bete dig i sommar.

Bland annat uppmanar de människor att i första hand gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Ska du åka med färjan till och från Gotland är det viktigt att du håller avstånd till andra resenärer och tvättar händerna under och efter resan.

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare är fortfarande förbjudna även under sommaren. Större sociala sammanhang – som dop, fester, bröllop och begravningar – bör fortsatt undvikas.

Däremot är det inte förbjudet att bege sig till stranden i sommar.

"Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar där fler än 50 personer deltar omfattar inte simhallar och bassänger och inte de som vistas på stränder, i parkområden eller liknande", skriver Folkhälsomyndigheten.

Men när du vistas på en strand i sommar är det viktigt att du fortsatt håller avstånd till andra.

"Vi bedömer däremot att smitta via badvatten är osannolik", skriver de.

Här kan du läsa mer om bad och badplatser.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla att vara fysiskt aktiva i sommar.

"Det är bra för folkhälsan så ägna dig gärna åt idrott och träning under sommaren. Du har samma ansvar som tidigare att hålla avståndet och vidta andra åtgärder för att stoppa smittan", skriver de.

Här kan du läsa mer om idrott, träning, matcher och cuper.

Du som ansvarar för kollo och liknande lägerverksamheter måste se till att minska risken för att covid-19 sprids och följa de regler som finns.

Här kan du läsa mer om kollo och lägerverksamhet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!