2018 ersattes dåvarande kultur- och fritidsnämnden av en beredningsgrupp under regionstyrelsen. En grupp som i dag får tummen ner från flera håll:
Regionstyrelseförvaltningen konstaterar att beredningen varken är effektiv eller lever upp till krav på opartiskhet, öppenhet och demokrati. Förvaltningen föreslår att beredningen läggs ned direkt.
Och den rödgröna oppositionen, som satt vid styret när den gamla nämnden lades ned, har nu skrivit en gemensam motion om att nämnden ska återuppstå.
Inte heller Fredrik Gradelius (C), som är ordförande för kultur- och fritidsberedningen, är nöjd med upplägget:
– Det har gnisslat, säger han och berättar om haltande arbetsformer:
Det har funnits en otydlighet och det har uppstått dubbelarbete när man inte vetat vem som ska göra vad. Ärenden har beretts både i beredningen och i regionstyrelsens arbetsutskott. Dessutom har kultur- och fritidsberedningen ibland kommit in så tidigt att det inte ens finns handlingar. Med ett magert underlag har de inte kunnat förankra frågorna i partierna och det har ibland resulterat i att regionstyrelsen har gjort helt om när det ska fattas beslut.
När regionstyrelsen på tisdagen tog upp frågan om kultur- och fritidsberedningens framtid beslutande man ändå att den ska leva vidare. Här röstade man också ned oppositionens förslag om att utreda ett återinförande av en traditionell nämnd. Från och med nu ska beredningen jobba i enlighet med de instruktioner som den fick från början och det har, enligt Fredrik Gradelius, aldrig skett.
– Nämnden lades ned som en besparing som inte skulle drabba verksamheterna, men besparingen har inte blivit så stor, tycker Saga Carlgren (V).
Meit Fohlin (S) ångrar med facit i hand att hennes tidigare styre lade ner kultur- och fritidsnämnden. Hon tycker att flera viktiga kultur- och fritidsfrågor har kommit i kläm:
– Vi har frågan om Konstmuseet som ännu inte har behandlats politiskt, vi har anläggningsstrategin och vi har kulturplanen som har tagits upp på ett väldigt splittrat sätt. Jag är den första att erkänna att man kan fatta beslut som behöver förändras, säger Meit Fohlin.
På den punkten är hon och Fredrik Gradelius helt överens.
– Nu testar vi det här. Fungerar det inte så gör vi om, förklarar han efter regionstyrelsens beslut.