Malin Nauwerck är litteraturforskare och bor i Sanda sedan årsskiftet. Hon forskar vid Svenska barnboksinstitutet om Astrid Lindgrens metod för att skriva böcker.
När Astrid Lindgren skapade sina verk antecknade hon sina tankar med hjälp av en snabbskrift, så kallad stenografi. Det är en metod som länge användes för att skriva mycket snabbt med hjälp av symboler och förkortningar.
Omkring 700 stenogramblock med stenograferad text finns bevarade.
– Vi kommer att undersöka cirka 50 block men är i början av projektet och har hittills hunnit titta på två, säger Malin Nauwerck.
Att läsa någon annans stenogram är inte så lätt.
– Efter en grundkurs kan jag tyda omkring 70 procent av texten.
För att kunna transkribera stora mängder stenograferad text tas teknik till hjälp men först måste man lära datorn att översätta. Anders Hast, professor i datoriserad bildbehandling som skapat ett verktyg för digital textidenfiering och transkribering, deltar också i projektet.
Målet med forskningen är att undersöka hur Astrid Lindgren arbetade med sina böcker och hur hennes texter växte fram.
–Astrid Lindgren tycks ofta först ha läst berättelsen högt för att sedan teckna ner och bearbeta den med stenografi.
Malin Nauwerck förklarar vad som kan ha gjort att Astrid Lindgrens böcker är så läsvänliga.
-–Det kan bero på att de delvis föddes som muntligt berättade. Då kunde hon också jobba med rytm och lyssna på hur det lät.
– När jag läser hennes stenograferade anteckningar ser jag att hon gör flera omtagningar av samma scen. Hon ändrar ibland även namn och utseenden. Jonatan Lejonhjärtas med sitt gyllene hår hade var från början kolsvart, ger hon som exempel.
Att arbeta med stenografi är inte olikt de tekniska hjälpmedel man har idag, som att till exempel spela in ljud på en bandspelare. För Astrid Lindgren var stenografi naturligt att använda eftersom hon var utbildad i ämnet och jobbade som sekreterare under ett tiotal år.
Under fyra år kommer Malin Nauwerck att forska på Lindgrens originalmanuskript.
- Hur påverkade stenografin skrivandet? Har själva berättelserna ändrats mycket? Hur såg den kreativa processen ut och hur väl överensstämmer den med den bild vi har av Astrid Lindgren, är några frågor som intresserar oss. Vi hoppas på att bli överraskade, säger Malin Nauwerck.