Konstmuseet i Visby har varit stängt sedan november 2019. Inomhusklimatet var inte hälsosamt för konsten. Förre stadsarkitekten Christian Hegardt har i uppdrag att utreda framtiden för samlingarna. Ska lokalerna vid S:t Hansgatan rustas upp, eller ska konsten hitta en ny plats?
Platsen ska, enligt Gotlands Museum, finnas i centrala Visby. I mitten av maj ska utredningen vara klar.
Olga Fürst Värild, som nyligen avlade examen vid arkitektutbildningen i Lund, har ett annat förslag än mitt i Visby. Konstnärer har under decennier valt Gotland för sitt skapande, och öns karaktäristiska natur har ofta återspeglas i konsten. En konsthall borde placeras så att den förenar konst och natur.
Mellan Brucebo och Muramaris har hon hittat rätta platsen. Där kan konsthallen bli en knutpunkt som binder samman de båda konstnärshemmen.
– Jag är född och uppvuxen på Gotland, och har följt den gotländska konstresan. När museet stängde ville jag göra något för konsten, förklarar hon varför examensarbetet blev att skissa en konsthall i naturen vid Själsö.
Examensarbetet ”Brucebo konsthall” avslöjar ett stort intresse för konst, och konstnärshemmen som för drygt hundra år sedan skapades vid Brucebo och Muramaris.
– Jag har gått på konstskolor både i Lund och England innan jag påbörjade arkitektutbildningen, berättar Olga Fürst Värild.
Till skillnad från Gotlands Museum anser Olga Fürst Värild att ett konstmuseum inte behöver en central placering för att locka besökare. I sitt examensarbete lyfter hon fram Louisiana som ett lyckat exempel på hur en stor publik kan nås trots att konsthallen inte ligger centralt. Louisiana ligger en bit norr om Köpenhamn, och har blivit stilbildande för sitt sätt att förena konst, arkitektur och landskap.
Brucebo konsthall vill Olga Fürst Värild placera vid ”gröna gården”, ursprungligen en gammal fiskarstuga som Carolina Benedics Bruce köpte och som nu erbjuder logi för de stipendiater som årligen besöker Brucebo. Som ett landmärke på klintkanten ska konsthallen vara en plats för kulturmöten.
– Jag vill att den gotländska konsten ska lyftas fram och bli mer tillgänglig. Konsthallen ska även locka utställningar till Gotland. Man ska inte behöva åka till fastlandet för att ta del av nutida konst, säger Olga Fürst Värild.
Utvändigt ska konsthallen anknyta till traditionell gotländsk arkitektur. Invändigt är målet att arbeta med ljuset för att skapa en stämning i harmoni med Gotlands kultur och natur.
Konsthallen som hon har skissat får salar där flexibla väggar ger utrymme för både större och mindre utställningar. Verkstäder ska ge publiken möjlighet att skapa egna verk.
Olga Fürst Värild har gjort sitt examensarbete med stöd från Brucebostiftelsen. Nyligen presenterade hon sin avhandling, som finns i bokform i begränsad upplaga, för dem.
– Vilken härlig idé. Konsthallen skulle kunna lyfta både Gotland och kvinnlig konst, säger styrelseledamoten och konstnären Pia Ingelse.
Hon konstaterar dock snabbt att stiftelsen inte kan finansiera en konsthall på egen hand.
– Vi har mycket annat på vår agenda. Den primära uppgiften för stiftelsen är verksamheten med stipendiaterna och att vårda och visa konstnärshemmet, säger hon.
För att visa de verk som stipendiaterna skapar under sina vistelser på Gotland har stallet vid Brucebo gjorts i ordning som utställningslokal.