Bygdegårdarna i Halla, Östergarn och Havdhem, samt Folkets hus i Rute och Säveaulan i Visby ska läggas för fötterna på Orsa spelmän när de intar Gotland igen. Senast var 2017, för spelmanslaget som turnerar allt mer sällan.
– Att få spela ihop med Gotlands brass känns jättekul. Anledningen till att vi är här är ju för att vi gärna ville träffa det här gänget igen. Det blev en riktigt inspirerande mix senast som var uppskattad, säger Olle Moraeus.
Orsa spelmän består under bygdegårdsturnén av bröderna Olle och Perra Moraeus på fiol, Leif Göras på fiol och Pether Olsson på dragspel. Den tredje brodern Moraeus, Kalle, som rönt stora framgångar inom televisionen och som soloartist är inte med på turnén denna gång.
Spelmanslaget nådde höjd folklig status med låten "Underbart" i Melodifestivalen 2010 och vill gärna sprida folkmusiken vidare i folkhemmen.
– Vi har alltid haft en vision med vårt spelande att nå människor som inte annars lyssnar på folkmusik och hitta någon acceptans, säger Perra Moreaus.
Vad gör att intresset för folkmusik och spelmanslag ännu är så stort i Dalarna?
– Ett sätt har varit att få in traditionen i kommunala musikskolor som ett element. Många spelmän blir pedagoger. Sen krävs det nog att det finns en stark profil som drar upp intresset, på den lokala orten, säger Olle Moreaus.
Senast Orsa spelmän var på Gotland spelade man enbart sina egna kompositioner. Nu, när några av spelmännen blivit pensionärer på pappret, vågar man blanda in mer i låtlistan.
– Vi har några sura Orsa-polkor med oss också. Lite kärva, glada låtar i moll. Vissa toner kanske upplevs som falska, men så ska det vara, säger Olle Moraeus.
Det kommer inte bjudas på några gotländska alster med exempelvis Nils ”Florsen i Burs" Mårtensson Fredin. Däremot har man några nya låtar i bagaget, som Orsas spelmän hoppas kunna överraska publiken med.
– Det är kul om man kan överraska dom och "ta dom på nacksving". Det bästa vore om publiken tänker "Va, vad var det där för någonting? Det har vi aldrig hört förut!" Det hade varit lite roligt, säger Perra.
– Gå ut hårt och sen öka, fyller Olle i.
Ibland kan en lite utslätad gotländsk dialekt påminna om dalmål, händer det att ni blir förväxlande med att vara gotlänningar?
– Det har hänt faktiskt. Det känns helt okej. Det hade nog vart värre om det var från någon annan del av Sverige, konstaterar spelmanslaget i samklang.