Smakstart för De Lyttas Kapell

Trots att de rutinerade musikerna i De Lyttas Kapell bara hunnit spela ihop en kort tid, har spelningsförfrågningarna duggat tätt.

De Lyttas Kapell har fått en flygande start, sedan premiärspelningen för två månader sen.

De Lyttas Kapell har fått en flygande start, sedan premiärspelningen för två månader sen.

Foto: JENNY THOLIN

Gotland2019-11-27 14:39

Den gångna helgen gjorde De Lyttas Kapell sin sista spelning för året, bara två månader efter premiärspelningen på Fårönatta i slutet av september. På den korta tiden har de hunnit med en rad spelningar på ön, bland annat som förband åt Louisiana Avenue på Jazzklubben.

– Det är så fascinerande, när vi började repa så fick vi förfrågningar om att spela på en gång – trots att folk inte hade hört oss spela, säger Johan Seige, sångare, gitarrist och initiativtagare till De Lyttas Kapell.

Bandet är nytt, men namnet, De Lyttas Kapell, har faktiskt några år på nacken och kommer från ett tidigare bandprojekt som det inte blev så mycket av.

– Eftersom jag själv är blind och har varit det i 20 år så jobbar jag rätt mycket med tillgänglighetsfrågor. Jag tyckte att det skulle vara kul med ett bandnamn som har något med funktionsnedsättningar att göra och De Lyttas Kapell föll bra, berättar Johan Seige.

När han flyttade till ön 2017 tog han bandnamnet med sig.

– Jag tyckte att namnet var för bra för att inte ha en orkester, säger Johan Seige.

När han började leta medlemmar till bandet, fick han tipset att ringa de gotländska musikerna Göran Westerlind, trummis som bland annat spelar med Bäck group, och Hasse Tholin, basist som annars lirar med Pugh. Dessutom värvade Johan Seige en gammal bekantskap, gitarristen Lotta Partapuoli, som bland annat spelar med Nike Markelius och som undervisar på Ella i Fårösund. 

– Vi började repa i våras men alla har andra åtaganden och var så bokade under sommaren, så vi bestämde oss för att starta med Fårönatta i september, säger Johan Seige.

Sedan dess har det rullat på. Hittills har det varit Johan Seiges egna låtar som stått på repertoaren, rock på svenska med inslag av blues och pop, som han själv beskriver det.

– Det är bara originalmusik. Och någon cover så att Lotta får briljera. Vi brukar avsluta med Jimi Hendrix "Little Wing" så hon får dra upp gitarren i nacken och lira, säger Johan Seige.

Under julpausen ska några av bandmedlemmarna ses och skriva nytt material tillsammans. Bandet har inlett ett samarbete med Micke Lyander och Sandkviestudion och ett digitalt släpp är på gång.

–  Vi har spelat in ett par låtar, nu ska vi välja vilka vi ska mata ut. Jag vill att det ska ut före jul, säger Johan Seige.

Efter nyår väntar sedan nya spelningar, bland annat i P 4 Gotland och bandets första fastlandsgig.

Johan Seige tog med sig bandnamnet när han flyttade till ön.
Johan Seige tog med sig bandnamnet när han flyttade till ön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om