Låna biblioteksfilm hemma från soffan

Snart ska det gå att låna film hemma från tv-soffan. Till sommaren hoppas biblioteken på ön att utlåning av film via strömningstjänster ska vara igång.

Biträdande bibliotekschef Anna Centerdal-Waljanson hoppas att filmer ska gå att låna med strömmande tjänster redan till sommaren. Biblioteken har fått utökat anslag och en upphandling av tjänsten är på gång.

Biträdande bibliotekschef Anna Centerdal-Waljanson hoppas att filmer ska gå att låna med strömmande tjänster redan till sommaren. Biblioteken har fått utökat anslag och en upphandling av tjänsten är på gång.

Foto: Per Leino

Gotland2024-04-14 08:30

Nyheten i korthet

  • Biblioteken på Gotland planerar att införa utlåning av filmer via strömningstjänster till sommaren, i linje med andra svenska bibliotek som redan erbjuder tjänsterna Cineasterna och Viddla.
  • Utlåningen av dvd-filmer minskar stadigt, medan efterfrågan på strömningstjänster ökar. Enligt Kungliga biblioteket gjordes över en halv miljon nedladdningar av film och tv-program under 2022.
  • Gotlandsbiblioteken kommer att ha en förutbestämd pott för utlåning av film, likt systemet som redan används för utlåning av e-böcker och ljudböcker. När potten är förbrukad går det inte att låna fler filmer den månaden.

Sedan 2017 har det gått att med sitt bibliotekskort låna film via strömningstjänster. Då lanserades Cineasterna och Viddla, de tjänster som de flesta biblioteken i landet använder. Cineasterna finns på 900 bibliotek i 250 kommuner, Viddla i ett femtiotal kommuner – alla på fastlandet. 

– Vi ligger efter, men vi har behövt extra pengar för att kunna satsa. Budgeten utökades förra året, och nu förbereder vi en upphandling av strömningstjänster, säger biträdande bibliotekschef Anna Centerdal-Waljanson.

Med Cineasterna får man tillgång till cirka 3 400 filmtitlar, hos Viddla omkring 1 800. Enligt statistik från Kungliga biblioteket gjordes över en halv miljon nedladdningar av film och tv-program under 2022.

undefined
Anna Centerdal-Waljanson har full förståelse för att utlåningen av dvd minskar. Hon har själv flera strömningstjänster, och sedan dvd-spelaren hemma gick sönder är dvd inte längre aktuellt.

Kraven i upphandlingen är inte helt klara, men förmodligen kommer utlåningen av film på Gotland att vara ungefär som i andra kommuner. I Skåne använder biblioteken både Cineasterna och Viddla. Där får man låna fyra filmer per månad från respektive tjänst. Lånetiden per film är 48 timmar. Båda tjänsterna finns som appar, och det är möjligt att se filmerna på dator, surfplatta eller mobiltelefon.

De flesta kommuner har en bestämd pott avsatt för utlåning av film. När den är förbrukad går det inte att låna fler filmer den månaden.

– Så kommer vi också att ha. Genom att ha en förutbestämd pott som inte kan överskridas har vi kontroll på kostnaden. Samma system har vi redan för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Där är potten 20 000 kronor per månad, säger Anna Centerdal-Waljanson.

undefined
Utlåningen av dvd-filmer har minskat, och vissa bibliotek vill gallra i utbudet. VHS-filmer finns fortfarande, men förvaras i Almedalsbibliotekets magasin.

Ett skifte av teknik är på sin plats. Medan fler och fler frågar om biblioteken på ön har film via strömningstjänster, så minskar utlåningen av dvd-filmer stadigt.

– Det finns bibliotek som vill plocka bort dvd-filmer, eftersom utlåningen står still. Vi köper fortfarande in dvd-filmer, men inte lika mycket som förr, säger Anna Centerdal-Waljanson.

Dvd-filmerna är på väg ner i bibliotekets magasin, där redan de viktigaste VHS-filmerna arkiveras.

– Jag tror att många hem saknar dvd-spelare i dag, säger Anna Centerdal-Waljanson som själv är ett exempel på en utveckling som verkar vara vanlig:

– Jag kommer inte ihåg när jag såg en dvd-film senast. Vi har inte sett film hemma på dvd sedan spelaren gick sönder. I stället har vi flera strömningstjänster.

undefined
Almedalsbiblioteket har fortfarande ett stort utbud av tryckta tidskrifter. Sedan förra året kan låntagare även läsa tidskrifter digitalt via Pressreader, som har 7 000 titlar att välja mellan.

Utlåning av e-böcker och ljudböcker har funnits i flera år. När bibliotekens budget för e-medier utökades förra året lades Pressreader till. Med den tjänsten kan man läsa tidningar och tidskrifter från hela världen. Almedalsbibliotekets hylla med tryckta tidsskrifter är välfylld, men med Pressreader får man tillgång till över 7 000 titlar, bland dem flera svenska dagstidningar.

– Biblioteket lånar ut surfplattor. Man kan använda dem på biblioteket, men även låna hem dem, berättar Anna Centerdal-Waljanson.

Till skillnad från e-böcker och strömmad film finns ingen gräns för hur mycket man kan läsa på en månad.

– Nej. Avgiften beräknas utifrån hur många som är folkbokförda på ön. Sedan finns det ingen begränsning, säger Anna Centerdal-Waljanson.

undefined
Snart behöver man inte besöka ett bibliotek för att låna en film. Biblioteken på ön kommer att införa en tjänst med strömmande film, som går att ladda ner för den som har ett lånekort.

Hur tekniken utvecklas i framtiden är oklart, men när biblioteken på Gotland kan erbjuda e-böcker, talböcker och ljudböcker, utlåning av tv-spel och digitala tidskrifter, strömmande film och dessutom tillhandahåller surfplattor tycker Anna Centerdal-Waljanson att man är i fas med dagens teknik.

– Strömmande film är sen sista delen i satsningen på e-medier, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!