– Jag vill bara skapa min egen slags musik, men gillar att ha många verktyg, säger Desideria Thur som tagit en paus från Tonsättarskolan i Visby för att ägna ett halvår åt interaktiv ljuddesign i Stockholm.
Just i år var det tvunget att ta ledigt från Tonsättarskolan och bege sig till Stockholm.
– Jag fick plats i sista årskullen, säger Desideria och berättar att utbildningen i interaktiv ljuddesign ska läggas ned.
I Stockholm har mycket tid ägnats åt kod och programmering med dator. Desideria vill skapa musik som interagerar med sig själv. Musikaliska konstverk som hittar sina egna vägar med artificiell intelligens.
Utbildningen har varit förlagd på SAE och Soundtrade studios, en inspelningsstudio som Abba, Robyn, Eric Gadd, Pugh Rogefeldt, Ainbusk och andra kända artister använt.
– Den elektroakustiska studion vid Tonsättarskolan är mycket bra, men Soundtrade har allt en ljudtekniker kan önska sig.
Fascinationen för studion avslöjar ett stort intresse för ljud.
– Som liten hade jag alltid ett intresse för ljud. Jag levde i min egen ljudvärld, var ute i naturen och lyssnade och hade ingen koll på vem Michael Jackson var, berättar hon.
Vid festivalen Ljudvågor 2018 kunde man höra hennes verk ”Mordeil”, som är gutamål för modersmjölk. Ett ljudkonstverk med inslag av gotländska röster.
– Jag har rötterna i Lärbro, men familjen reste mycket. Jag flyttade runt en del som ung, men har alltid varit gotländska.
– Jag kände mig ganska vilsen ett tag. Gutamålet blev viktigt rent personligt, jag sökte mig till någonting som fick mig att känna hem och anknytning. Jag ville höra mer musik på gutamål, men hittade inte så mycket. Jag har hållit på med elektronisk produktion länge och ville höra gutamål i den världen. Så jag började skapa för att ge gutamålet en mer nutida kontext.
Gutamålsgillet har noterat Desiderias intresse, och bjöd in henne till årsmötet som dock ställdes in. Och fler har upptäckt Desideria Thur. Nyligen fick hon Region Gotland kulturarbetarstipendium på 20 000 kronor.
– Det känns riktigt bra, nästan som att få en Oscar.
I höst kommer Desiderias musik på gutamål att smidas ihop med ett omfattande videokonstverk som hon spelar in på ön i egen regi. Och så väntar sista året vid Tonsättarskolan med klassisk musik, som verk för brassorkester och stråkar.
– Det ska bli så skönt efter all programmering.