– Det är ofattbart. I synnerhet när man sitter i sin lilla, lilla skrubb och tänker att någon läser det här, säger författaren.
Hon sitter på en pinnstol med en tempurkudde när hon skriver. Efter 20 år har det blivit närmare 70 böcker. Och de allra flesta utspelar sig på Gotland där Anna växte upp. Slite är brottsplatsen, i den senaste boken i den populära kriminalserien Maria Wern.
– Det börjar med en kvinna som är barnpsykolog, som har en liten pojke, och hon blir förälskad i en specialpedagog. Men när hon ska vara hemma med pojken händer något, så han springer iväg och försvinner i en snöstorm, berättar Anna.
Parallellt med pojkens försvinnande handlar deckaren om en ung kille i skolan som barnpsykologen har försökt hjälpa.
– Han hör till de där strulputtarna och är småkriminell. Han mobbar och utnyttjar de andra barnen. Han har sadistiska tendenser, berättar hon.
Under skrivprocessen har hon läst på om ungdomskriminalitet och hänvisar till rapporter om elever som utsätts för brott. Hon har även läst undersökningar om hur unga kan komma bort från en destruktiv miljö
– Brottsförebyggande rådet har tittat på skyddsfaktorer, för att de inte ska fortsätta med kriminalitet. Där tar de upp att det finns en vuxen som ser, förstår sig, bryr sig och vågar ta tag. Det kan vara en förälder, en fritidsledare, bara det finns någon som är en motvikt mot att dras in i det här. Det är tanken bakom, men sedan är det en kriminalroman, säger Anna.
När mordgåtorna är lösta vill hon att det ska finnas någon frågeställning som läsarna tar med sig.
– Som i den här "Onda drömmar". Vad gör man med de barnen som är på glid. I ena vågskålen har vi de här barnen och i andra vågskålen har vi resten av klassen. Och hur gör vi då? I "Främmande fågel" var frågeställningen om en pojke som var smittad och kunde få vård på fastlandet, men då riskerade han att smitta folk där, säger hon.
I deckaren som handlade om fågelinfluensan tog hon död på en stor del av Gotlands befolkning. Mordstatistiken i Maria Wern-serien ligger på runt 76 personer. Flera av de fiktiva mordfallen på Gotland har spridits utanför Sverige, genom såväl böcker som filmer.
– När det gäller filmerna är det en bra bit över 30 länder som de visas i. Det är alltså över hela världen, säger Anna, som i dagarna träffar manusförfattare och regissörer för åtta nya filmer som ska produceras.
– Det gäller att baka ihop de här världarna som jag skriver om och de som blir film. Jag skriver också böcker om Emil Wern, som är Maria Werns son, och i barnboksserien måste vi bromsa tiden, berättar Anna.
I filmerna är Emil tonåring, men i barnböckerna är han alltid 11 och hans lillasyster Linda alltid 7 år.
– Maria Wern är med i den serien och är polis i böckerna. Emil gör kluret och hon griper skurkarna, förklarar Anna.
Hon är en produktiv författare, som skriver på fyra olika bokserier varvat med författarföreläsningar och skrivarkurser. När den nya boken kommer ut, ligger uppföljaren redan klar.
– Det är ett landstingstempo. Det är så här man jobbar inom vården och jag har jobbat i 25 år som sjuksköterska. Det är ingen skillnad i hur mycket som krävs, säger Anna.
Under större delen av sitt författarskap har hon tänkt att hon har ett yrke att falla tillbaka på, vilket har gett henne en frihet att skriva det hon vill. Förutom att hon har sålt nästan fem miljoner böcker är hon även rankad som en av de mest lyssnade författarna. Enligt streamingtjänsten Storytels senaste lista ligger hon på sjätte plats.
Efter en bokdeal med Storytel ska hela Maria Wern-serien översättas och spridas på fler språk än tidigare. Vad det kommer innebära ekonomiskt kan Anna inte svara på.
– Man får det portionsvis när det har sålts eller lyssnats på, så jag har ingen summa. Men jag vet att det under lång tid kommer att ramla in pengar och det känns som en trygghet, säger hon.
Med tanke på populariteten utomlands, kan nya läsare och lyssnare ge en stor inkomst. Det är en stor affär för henne.
– Det innebär mycket. Jag har köpt en skrivarlya efter att ha suttit i en mycket liten skrubb och skrivit i alla år. Nu har jag köpt ett hus och kan ha ett riktigt skrivbord. Det finns en liten braskamin där, det har jag längtat efter, berättar hon.
Anna Jansson bor och skriver i Örebro. Hon har även ett skrivarställe på Gotland, men vill inte avslöja var.