Succéregissörer ger Gotland en ny chans

”Aniara” blev en stor framgång som vann fyra Guldbaggar. Nu kommer Pella Kågerman och Hugo Lilja tillbaka till Gotland för att spela in nästa långfilm.

Hugo Lilja och Pella Kågerman hade stora framgångar med filmen "Aniara". Nästa månad börjar inspelningen av uppföljaren, och inspelningarna är återigen förlagda till Gotland.

Hugo Lilja och Pella Kågerman hade stora framgångar med filmen "Aniara". Nästa månad börjar inspelningen av uppföljaren, och inspelningarna är återigen förlagda till Gotland.

Foto: Olof Ohlsson/TT

Gotland2023-03-19 10:45

Inspelningen av ”Egghead Republic” börjar på norra Gotland i slutet av april, och pågår till slutet av maj. Arild Andersson, som ingick i trion som vann en Guldbagge för bästa visuella effekter med ”Aniara”, har redan varit på ön för att samla miljöer till den kommande produktionen.

Till inspelningen söker man statister.

– Vi behöver unga hipsters som kan utgöra en ”partycrowd”. Vi har sett att de finns i Visby. Dessutom söker vi personer som pratar ryska eller amerikanska, säger Pella Kågerman.

undefined
Hugo Lilja och Pella Kågerman hade stora framgångar med filmen "Aniara". Nästa månad börjar inspelningen av uppföljaren, och inspelningarna är återigen förlagda till Gotland.

Pella Kågerman och Hugo Lilja arbetar med befintliga miljöer som sedan bearbetas med olika effekter. I ”Aniara” användes bland annat Destination Gotlands bildäck och miljöer i kongresshallen.

– Till kommande film behövs ett ökenlandskap, så vi hade egentligen tänkt oss att spela in någon annanstans. Men sedan insåg vi att norra Gotland har allt vi behöver; kalkbrott, militäranläggningar, raukar. Öknen kan vi ordna med effekter, säger Pella Kågerman.

Inspelningen av ”Aniara” gjordes 2016. Sedan tog det nästan tre år innan filmen hade premiär.

– Efterarbetet med effekter, ljud och klippning tog två år. Nu har vi lärt oss. Eftersom Arild redan är igång så kommer det att gå snabbare, säger Hugo Lilja som tror att ”Egghead Republic” har premiär i slutet av 2024 eller början av 2025.

undefined
Pella Kågerman var i början av mars på Gotland för att söka miljöer till ”Egghead Republic”.

Det finns likheter mellan ”Aniara” och ”Egghead Republic”. Harry Martinssons diktverk om rymdskeppet Aniaras flykt från en kärnvapendrabbad planet gavs ut 1956, när kalla krigets vindar blåste kallt. 1957 gav tysken Arno Schmidt ut ”Die Gelehrtenrepublik”, som i engelsk översättning har titeln ”The egghead republic”. Arno Schmidts romaner präglas av en extremt pessimistisk världssyn, formad av hans upplevelser under andra världskriget. ”Die Gelehrtenrepublik” är en berättelse om en journalist som skickas till ett område som ödelagts efter ett kärnvapenkrig, och vars upplevelser är så känsliga att de inte får publiceras på något levande språk. Allt översätts till utdöd tyska.

”Die Gelehrtenrepublik” är inte översatt till svenska, och tämligen okänd här.

– När jag gick på Mejan (Konsthögskolan) hade jag en tysk professor som tyckte att jag borde läsa boken. Det är en väldig modernistisk historia som leker med språket på ett sätt som gör den väldigt svår att översätta, säger Pella Kågerman.

undefined
I början av mars var filmteamet på Gotland för att leta efter passande inspelningsplatser.

Pella Kågerman och Hugo Liljas film blir en fri tolkning av Arno Schmidts roman, som dessutom blandas med Pellas egna erfarenheter från Tjernobyl, som hon besökte när hon arbetade som journalist vid tidskriften Vice Magazine.

Trots blandningen av Arno Schmidts pessimism och erfarenheter från Tjernobyl ska ”Egghead Republic” inte bli en lika allvarlig berättelse som ”Aniara”. Poetiskt och dumt är ledord för produktionen.

– Vi vill skapa verklighetsflykt som även är underhållning. Publiken ska kunna skratta åt galenskaperna, säger Pella Kågerman.

undefined
En bild från "Aniara" som till stora delar spelades in på Gotland 2016 och som hade premiär 2019.

”Aniara” vann fyra Guldbaggar, Hugo Lilja och Pella Kågerman för bästa regi, Emelie Garbers för bästa kvinnliga huvudroll, Bianca Cruzeiro för bästa kvinnliga biroll, samt Arild Andersson, Per Jonsson och Andreas Wicklund för filmens visuella effekter.

Har framgången underlättat arbetet med ”Egghead Republic”?

– Nej. Det har varit svårt även den här gången. Men när vi förstod att vi kunde vara på Gotland igen var det som att allt föll på plats, säger Pella Kågerman.

Egghead Republic produceras av Yousavedme i samarbete med Nonstop Entertainment, med stöd bland annat från Gotlands Filmfond, Film Stockholm och Film i Dalarna. 

Om regissörerna

Hugo Lilja: Regissör och fotograf. Utbildad på Dramatiska institutet.

Pella Kågerman: Konstnär, regissör, manusförfattare. Utbildad vid Kungliga Konsthögskolan och Dramatiska institutet.

Pella Kågerman och Hugo Lilja har samarbetat sedan 2008, och bland annat regisserat kortfilmen "Supportern" (2011), en skildring av livet bland svenska fotbollshuliganer. "Aniara" (2019) blev deras långfilmsdebut.

De som är intresserade av att medverka i "Egghead Republic" kan maila: ninaevelinelund@gmail.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!