Thorsten Flinck: "Jag har jobbat på ruinens brant"

Den genistämplade regissören och skådespelaren Thorsten Flinck berättar om fattigdomen under pandemin – och avslöjar nytt okonventionellt projekt.

Thorsten Flinck säger att det alltid är teatern han håller närmast i livet: "Oavsett om jag håller en mikrofon eller utandas Shakespeares ord är det detsamma; det är alltid teatermannen som gör det."

Thorsten Flinck säger att det alltid är teatern han håller närmast i livet: "Oavsett om jag håller en mikrofon eller utandas Shakespeares ord är det detsamma; det är alltid teatermannen som gör det."

Foto: Jessica Gow/TT

Gotland2021-07-08 19:10

Det är nästan en klyscha att som journalist skriva att Thorsten Flinck vill omboka en tid för intervju. Den här gången bad han GT:s reporter att bara vänta en timme. Han var tvungen att få i sig något att äta.

Vi börjar prata om året som gått.

Förra våren ställdes Thorsten Flincks planer på att delta i Melodifestivalen in i sista sekund. Han stod åtalad för att ha hotat en bilist och för att ha slagit näven i bilistens motorhuvud. SVT valde då att inte låta honom delta i tävlingen, eftersom de ansåg att tävlingens deltagare inte fick vara involverade i en aktiv rättsprocess. Han berättar att han inte kommer vilja delta i tävlingen igen.

– Jag tycker de betedde sig som skithögar. Man blir pissad på, och då vill man verkligen inte göra om det, säger han.

Thorsten Flinck är kanske ett av de mest mytomspunna namnen inom den svenska teaterscenen. Intresset för teatern väcktes redan när han var fyra år gammal och under hela tonåren tog han teaterlektioner med mammans stöd. 1977 blev han den yngsta eleven någonsin att komma in på Teaterhögskolan i Stockholm. På scenen hyllades han bland annat för sina framträdanden i Romeo och Julia 1991, med regi av Peter Langdal, och i Kristina Lugns Tant Blomma 1993. 

För den breda publiken kom genombrottet i tv-rutan 1991 när Flinck spelade den grovt kriminella Lars-Peter Forsman i Leif GW Perssons thrillerserie Goltuppen. Nästa steg i Thorsten Flincks teaterkarriär blev att tillsammans med Ulrika Holmgaard, Charlotta Larsson och Lena Nilsson starta gruppen Grupp 98 vid Teater Plaza. Där regisserade han bland annat Anton Tjechovs Tre systrar och August Strindbergs Fadren.

Tidigare i år debuterade Thorsten Flincks dotter, skådespelaren Happy Jankell, som författare med boken Livlina. Relationen med fadern beskriver hon själv som att Thorsten Flinck inte alltid var så närvarande som han själv velat tro. Han själv tycker däremot att de alltid haft en bra relation med varandra.

– Man har väl inte alltid varit att lita på, men i dag är jag det. När man är aktiv narkoman är man inte det. Det går inte att lita på en sån, säger han, och fortsätter:

– Jag har inte hunnit läsa hennes bok än, men det ska jag göra.

Thorsten Flincks missbruk blev som värst när hans karriär stod i zenit. Samtidigt som han blev erbjuden att jobba som regissör på några av de främsta teaterhusen i Europa och USA, gled han allt djupare ner i sitt missbruk. 1999 överdoserade han på morfin och hittades livlös vid Katarinahissen i Stockholm. I dag säger han att det enda han tar är en mycket liten dos av amfetamin som han får för sin ADHD-diagnos.

– När man ser tillbaka på det i dag var det på grund av ADHD:n som jag började självmedicinera, säger han.

Den tiden med missbruket blev en av hans mest smärtsamma perioder i livet. Men under året som gått har Thorsten Flinck haft det nästan lika dåligt.

När covid-19 blev en global pandemi, blev det kulturlivet som tog en av de hårdaste smällarna. Nästan alla evenemang ställdes in. Några få blev digitala, men nådde inte en lika stor publik. Detsamma gällde för Thorsten Flinck, som knappt fick några jobb överhuvudtaget.

– Jag har aldrig varit så fattig som jag varit under pandemin och har knappt haft några pengar för mat. Det är hemskt. Jag har jobbat på ruinens brant liksom. Det har raserat allting för mig, men vi får hoppas nu att det vänder. Jag har varit nära botten så många gånger men det här har ändå varit jävligt jobbigt, berättar han. 

I augusti ser det ut som att det verkligen kommer vända. Då är Thorsten Flinck tillbaka med sin enmansuppsättning av Hjalmar Söderbergs dagboksroman Doktor Glas. På sex olika platser på Gotland kommer han att göra en kombinerad föreställning med Doktor Glas efterföljt av en konsert.

Varför blev det en enmansföreställning?

– Ja, det är ju just för att det är en dagbok, skriven i formen "jag".

Varför Doktor Glas? Vad är det med det verket som tilltalar dig?

– När jag en gång i tiden började med det här skådespeleriet för tjugo år sedan läste jag den där meningen: "Ingenting förringar och drar ned en människa så, som medvetandet att icke vara älskad." Det här måste jag sätta upp, kände jag. Den innehåller allt det där som jag i alla år satt i centrum; den lilla människan i den stora världen. Och att måna om henne eller honom.

Till hösten nalkas två projekt för Thorsten Flinck. Ett nytt, och en fortsättning. Det nya är en tv-serie för SVT där han, tillsammans med sin dotter Happy Jankell, ska samla ihop femton personer från svenska anstalter. Tillsammans med dem ska far och dotter sätta upp Romeo och Julia – 30 år efter att han själv spelade huvudrollen i pjäsen. 

– Det blir kriminellt relaterad problematik. Vi ska åka till en nerlagd folkhögskola utanför Fjällbacka på västkusten och spendera några veckor med att sätta upp en liten bearbetning av pjäsen. Och allt det här ska följas dokumentärt då. Jävligt roligt faktiskt.

Uppföljningsprojektet blir en resa till Paris tillsammans med vännen Sigge Eklund – och brodern Richard Flinck. De tre spelade tillsammans in podcasten Återföreningen En podcast med Thorsten och Richard Flinck över telefon. Det blev den första gången som bröderna Flinck pratat med varandra på tjugo år, och ledde till att de äntligen kunde försonas.

– Det var speciellt, att inte ha hörts på så länge, men det blev bra. Nu är det rätt bra mellan oss faktiskt, säger Thorsten Flinck.

I höst väntas nu en säsong två, där mötet sker rent fysiskt – inte bara över telefon. 

Till sist ska han även spela huvudrollen i en kommande deckarserie. Serien, som ska produceras av Viasat, väntas bli en klassisk svensk deckare med många bekanta namn från den svenska skådespelarskaran.

Vi för samtalet till Bergmanveckan, som tog slut förra veckan. Thorsten Flinck jobbade tillsammans med den världskände regissören på dennes uppsättning av Misantropen 1995. Relationen blev med tiden kylig och Ingmar Bergman ska enligt Flinck ha kallat honom för en medelmåtta, ett äckel och ett svin. När Thorsten Flinck nu ska tillbaka till Fårö för att framföra Doktor Glas säger han att han inte förknippar platsen med Bergman.

– Han var väldigt kunnig, men en ondskefull människa. Jag tänker på honom någon gång då och då, men för mig är Kutens bensin så färgstarkt att det tar all plats, säger Thorsten Flinck.

– Jag älskar Kutens bensin, gör inte du det? Det är fantastiskt.

Här kan du se Flinck

2 augusti: Visby i Säveaulan 

3 augusti: Slite bio

4 augusti: Klintehamn på Rondo

5 augusti: Väskinde bygdegård

6 augusti: Hemsegården bio 

7 augusti: Kutens bensin på Fårö

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!