– Det var en slump att hon bläddrade i den där boken, Ingrid Sjökvist, som också verkat som lokaltidningsreporter på Nynäshamns-Posten.
– Det var vintern -89, jag följde med några vänner till Sandön, satt och bläddrade i loggböckerna och hittade de där korta raderna, berättar hon.
”Fyrvaktare Lundqvist fraktad från Tärnudden”, ”Lundqvist avliden” och ”Engman rymt”. Inte mycket mer än så.
Sjökvist kunde aldrig riktigt släppa historien som malde i huvudet, samtidigt väntade hon på att någon annan skulle ta upp den. Skriva en bok, kanske göra en film.
Men till slut, många år senare, gjorde hon slag i saken och ta själv tag i arbetet, bland annat via grundlig research.
Romanen baseras på den verkliga historien om det mord som loggboken vittnar om. Hon har grävt i arkiv, läst förhörsprotokoll och 100 år gamla artiklar.
– Både händelseförloppet och platsen i sig är så fylld av dramatik. För mig är det i första hand avskildheten som lockar, att vara helt beroende av väder och vind och vad det gör med människor, säger Ingrid Sjökvist.
Så vad ligger då bakom de där noteringarna? Jo, året är 1889. Fyrbiträdet Engman vid Faluddens fyr på sydöstra ön drar inte jämnt med sin förman och förflyttas därför till Tärnuddens fyr på Sandön, bemannad med endast två personer.
Tio månader senare är fyrvaktare Lundqvist död.
Skrivandet har varit en balansgång mellan det rent dokumentära och gestaltningen, utifrån den torra faktan har hon klätt på berättelsen och fått liv i skeenden och människor.
– Det har varit så oerhört spännande att få spinna vidare från de där korta anteckningarna, säger hon.
Ingrid Sjökvist är alltså journalist och författare, boende i Södertälje. Genom åren har hon besökt Gotska Sandön vid, tror hon, åtta nio tillfällen. Som tidningsreporter i Nynäshamn blev det en och annan resa dit i tjänsten.
Men från det ena till det andra, det sägs det att du kan prata baklänges!
– Aj, ted rä tgikir, nem ted rah nam girdla nisnogån attyn va, skrattar hon.
Så varför kan du det?
– Ted är läv nogån ddöfdem tkefed, nak gaj tro.
Men boken är skriven från rätt håll, eller hur?
– Jo, men kanske ändå inte. Man vet ju från början att det sker ett mord, så berättelsen skriv fram mot det crescendot.
”Kan man ta sig dit, kan man ta sig därifrån – mordet på Gotska Sandön” ges ut 17 juni på Eddys förlag i Visby.