Senast Pia Cramling, ett av svensk schacks stora artistnamn, utmanade öns schackspelare var för 30 år sedan, vid en tävling inför publik på Åhléns.
– Schack är magiskt och fantastiskt att använda sig av, säger hon innan hon samtidigt möter 16 gotländska spelare bakom varsitt bräde.
Snabb i huvudräkning och en tävlingsmänniska redan som barn passade schack henne perfekt. Att lära sig fokusera har hon haft nytta av i livet även i andra sammanhang, egenskaper hon övat upp i spelet:
– Då är jag väldigt koncentrerad och glömmer allt som händer runt omkring mig.
Det var 1978 som Pia Cramling tog OS-silver i schack och slog igenom internationellt.
– Jag var i stort sett ensam kvinna då, säger hon och berättar om tre OS-guld, 1984, 1988 och nu senast vid OS i Indien 2022.
De vita och svarta pjäserna med kuslig precission blev hennes vapen mot andra spelare av världsklass. Dit hör forne världsmästaren Anatoly Karpov.
– Jag har remi och ett par förluster mot honom. Han är väldigt tyst vid bordet och gör inte så mycket väsen av sig, berättar Pia Cramling.
Det var under internationella tävlingar som schack inte bara blev hennes stora intresse utan också ledde till livslång kärlek. 1984 blev hon och den spanske internationella stormästaren Juan Manuel Bellón López inbjudna till en jubileumstävling hos världens äldsta schackklubb i Zürich.
– Han blev min coach och 1988 flyttade vi till Spanien, säger hon och berättar att hon under den tiden nådde toppen av sin karriär.
På Gotland är det klassiska brädspelet på uppgång med en tydlig föryngring. Bakom mycket av detta står Lasse Linusson, ordförande i Gotlands schackförbund med 239 aktiva spelare på ön.
– Det började som ett integrationsprojekt på Högbyskolan i Hemse, och skolan i Öja, för ett par år sedan. Jag och Sture Arrhed har spelat med alla i årskurs 4, 5 och 6, och med dem som vill på elevens val, säger han.
Förra året hann de rutinerade schackspelarna med ett 50-tal tillfällen, med målet att föryngra sporten.
– Vi spelar på Folkan i Hemse minst en gång i veckan. Vi har blivit fritidsgård för de som är för unga för fritids. Det kommer 11-åriga arabiska flickor för att spela och det känns fantastiskt, säger Lasse Linusson och menar att schack blir en väg för både integration och för kontakter med hela världen, om man vill.
Eleverna får samtidigt som de har kul öva sina färdigheter i matematik och geometri, precis så som Pia Cramling en gång gjorde.
– Det roliga är att få tänka lite extra, vad och hur man ska flytta. Och så finns det massa olika pjäser som får flytta olika drag, säger sjuårige Gustav Lindenfalk, på plats på Almedalsbiblioteket när Pia Cramling utmanar 16 gotländska spelare samtidigt i simultanschack.
Pia Cramling har blivit något av en ambassadör för jämställdheten inom schackspelandet.
– Jag har en liten satsning på damer. Jag vill verkligen uppmuntra fler tjejer att vara med, säger hon och berättar att spelandet genom "Schack online" på nätet är gratis en gång i månaden, och sker i tre olika nivåer.
När GA:s reporter får chansen att utmana världsspelaren Pia Cramling gör hon processen kort. "Det var någon sorts igelkottsförsvar i förväg", blir den spontana reaktionen från gotländske storspelaren Lennart Olsson.
Min kung är matt, inträngd i ett hörn, och allt är över på drygt två minuter. Men att ha spelat med en som mött Karpov är ändå stort.