Trots pandemin – ny "krogshow" på Länsteatern

Trots nya hårdare restriktioner står Länsteatern fast vid att fortsätta spela teater. Det 26 februari blir det premiär på föreställningen "En spricka i spegeln".

Thomas Sundström (t v) vid Länsteatern och Dag Franzén vid Gotlandsmusiken i samarbete kring den nya föreställningen.

Thomas Sundström (t v) vid Länsteatern och Dag Franzén vid Gotlandsmusiken i samarbete kring den nya föreställningen.

Foto: Elisabet Andersson

Gotland2021-02-10 11:00

I slutet av förra året meddelade Länsteatern på Gotland att man på grund av pandemin bestämt sig för att flytta fram storsatsningen på uppföljaren till "Anna & Jacob Dubbe". Premiären av den nya föreställningen "Måne över Rosendal", var planerad till våren 2021, men är nu uppskjuten till 2022.

Strax därefter berättade Länsteatern att man istället skulle satsa på en mindre föreställning och bygga om teatersalongen efter rådande restriktioner om 50 personer i publiken. Men det dröjde inte länge innan regeringen beslutade om ännu tuffare restriktioner, där man endast tillät åtta personer vid offentliga tillställningar.

Det har dock inte stoppat Länsteatern. Nu kommer man att spela föreställningen "En spricka i spegeln" för en publik på åtta personer åt gången.

– Vi tog en diskussion när de hårdare restriktionerna kom och kom fram till att vi spelar ändå. Det hade inte gjort någon större skillnad ekonomiskt. Vi har ändå resurserna i huset och har ett åtagande med ett antal praktikanter. Vi ser det som en manifestation för scenkonsten, säger teaterchefen Thomas Sundström.

Teatern har arrangerat salongen så att det blir ett avstånd på minst tre meter mellan åskådarna och åtta skådespelarna på scenen. Det kommer att vara minst två meter mellan publikborden och endast två platser erbjuds vid varje bord.

– Det här är helt nytt för oss och det kommer nog att kännas lite speciellt för de som sitter här. Det är lite som förr – när till exempel drottning Kristina kunde sitta nästan ensam i Drottningholmsteatern och se en föreställning eller som Putin idag. Jag tänker på hans palats med en liten scen. Nu kan vår publik få känna sig som Putin eller drottning Kristina, skrattar Thomas Sundström. 

Föreställningen är ett samarbete mellan teatern och Gotlandsmusiken. Ett samarbete spunget ur pandemin. Under 45 minuter utlovas en berättelse som bjuder på både djupt allvar och skratt. För musiken står Gotlandsmusikens träblåskvintett och jazztrio. Det blir både klassiska toner och lite mer modernt punkigt. Handlingen utspelar sig i den fiktiva staden Beggers där invånarna hotas av en syndaflod.  

– Det handlar om vad som händer med oss när vi ställs inför en katastrof och vår förmåga att möta stora frågor gemensamt. Hur skört ett samhälle kan vara, men också om hopp och kärlek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!