Tuffa tider för folkhögskolan: "Kan tvingas skära ner"

Landets folkhögskolor har drabbats hårt ekonomiskt under pandemin och Gotlands folkhögskola är inget undantag. Skolan har tappat flera miljoner i externa intäkter och om inte läget förändras finns risk att fler kreativa utbildningar är i fara.

Gotlands Folkhögskola har tappat flera miljoner i intäkter under 2020 på grund av pandemin. Thomas Nilsson, rektor på Gotlands folkhögskola, till höger i bild.

Gotlands Folkhögskola har tappat flera miljoner i intäkter under 2020 på grund av pandemin. Thomas Nilsson, rektor på Gotlands folkhögskola, till höger i bild.

Foto: Dennis Pettersson/Henrik Radhe

Gotland2021-02-20 10:00

Folkhögskolor är en bransch som tappat stora intäkter under pandemin, utan att ha fått något statligt krisstöd. Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, RIO, vädjar nu till regeringen om kompensation för tappade intäkter till landets folkhögskolor.

Även Gotlands folkhögskola har drabbats hårt, men inte bara av pandemin. Redan hösten 2019 beslutades om ett sparbeting på 3,5 miljoner kronor, vilket resulterat i neddragningar både i personalstyrkan och utbudet av kurser

– Vi gjorde ett kraftigt underskott förra året på grund av corona. Vi tappade ett par miljoner i intäkter när vi inte kunde sälja externa utbildningar eller ta emot externa konferens- eller restauranggäster. Om det fortsätter under 2021 är det mycket allvarligt, säger rektor Thomas Nilsson och fortsätter:

– Folkhögskolor är inte bara en bidragsekonomi utan har, precis som turistnäringen, mycket gäster som utgör en väldigt viktig del ekonomin. Så vi hoppas innerligt att vi kan genomföra sommarens program, för vi har många bokningar.

Folkhögskolan har flera utbildningar som är intressanta även internationellt, så att inte kunna ta emot externa gäster är förödande för verksamheten.

– Då kommer vi tvingas att skära ännu mer och det vet jag inte vad det skulle innebära, säger Thomas Nilsson.

Trots sparbetinget och flera miljoner i tappade intäkter blev slutresultatet för Gotlands folkhögskola "bara" minus 1,8 miljoner förra året.

– Låt vara att regionen gjorde ett bra resultat 2020, tack vare de statliga bidragen, men det trillar ju aldrig ner och kommer folkhögskolan till del.

Enligt RIO kan många folkhögskolor nu tvingas stänga sina internat.

– För Gotlands del är det inte att tänka på. Hälften av studenterna kommer från fastlandet och behöver ha någonstans att bo. Eftersom Gotland är en ö är vi helt beroende av våra internat.

Av arbetslivs- och utbildningsförvaltningen totala sparbeting på fem miljoner kronor förra året, fick folkhögskolan alltså ta den största delen.

– Samtidigt är vi en otroligt viktig aktör, med den ökande arbetslösheten och de omställningsutbildningar som nu ska till. Så det är dålig tajming att dra ner på ekonomin och personalstyrkan och samtidigt öka verksamheten. Det är en ekvation som är svår att få ihop, säger Thomas Nilsson.

Karta: Gotlands folkhögskola i Hemse
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!