De vill öka sångglädjen i förskolan

Nästa år ska mer sång in på förskolor, med röstcoacher som ska lära ut tekniker och öva på att sjunga med barnen och pedagogerna.

Rytmikläraren, körledaren, sångpedagogen och röstcoachen Maria Wessman Klintberg är konstnärlig ledare för sångsatsningen i förskolan nästa år. Sångerskan och låtskrivaren Vera Kebbe är producent. Här spelar och sjunger de låten "Rösträtt".

Rytmikläraren, körledaren, sångpedagogen och röstcoachen Maria Wessman Klintberg är konstnärlig ledare för sångsatsningen i förskolan nästa år. Sångerskan och låtskrivaren Vera Kebbe är producent. Här spelar och sjunger de låten "Rösträtt".

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland2021-11-28 18:15

Projektet kallas Rösträtt Gotland och barnen ska få lära sig att använda sina röster på rätt sätt, men även kunna göra sig hörda. 

– Man ska våga sjunga. Då gäller det både barn och vuxna, säger Maria Wessman Klintberg, som är konstnärlig ledare för projektet och kommer att fungera som en röstcoach ute på förskolorna.

– Det är viktigt att det är där man börjar. Det är där man lägger grunden, säger hon.

Upplägget innebär tre besök på de förskolor som vill delta, med ramsor och visor i interaktiva sångkonserter.

– Man får lära sig fler sånger. Det är allt från "Imse vimse" till nyskrivna sånger som "Rösträtt", berättar Maria Wessman Klintberg och hänvisar till projektets egna låt.

Såväl vers som refräng handlar om att man har rätt till sin röst. Och Maria Wessman Klintberg vill öka förutsättningarna för det.

– Att faktiskt få arbeta med rösten på rätt sätt och sjunga i röstlägen som passar barn. De har kortare stämband, mindre struphuvud och mindre lungor. Allt är mindre, så tonerna är betydligt högre än vuxnas röstlägen, förklarar hon.

Förutom övningarna med barnen kommer de också ge stöd åt de som jobbar i den dagliga verksamheten.

– Vi erbjuder fortbildning bara för pedagogerna, med enskild röstcoachning och i grupp med storträffar som nästan är som att sjunga i kör, säger Maria Wessman Klintberg.

undefined
"Sången är ett instrument som du alltid har med dig", säger Vera Kebbe på Gotlandsmusiken.

Sångerskan och låtskrivaren Vera Kebbe är projektets producent och hon minns sångstunderna på förskolan när hon själv var barn. När hon sjöng ville hon att alla skulle lyssna och hon tänker sig att det ofta är så i förskoleåldern.

– Men när man kommer fram till skolåldern får man en dipp och tänker, se inte på mig. Och då kan man behöva en extra boost, säger hon.

Vera Kebbe sjöng också mycket hemma, gick i Kulturskolan och var med i en av Maria Wessman Klintbergs körer. Hon har alltid vetat att hon kan sjunga och har haft med sig det hela livet. Som producent hoppas hon kunna ge detsamma till de som går i förskolan nu.

– Att man gör sig hörd. Även om det inte alltid låter bra så kan alla sjunga och det ger ett självförtroende när man har växt upp med det, säger Vera Kebbe som menar att det ofta handlar om att hitta rätt tonläge.

Precis det som röstcoacherna ska hjälpa till med. Och enligt Maria Wessman Klintberg kan sången även bidra till språkutvecklingen.

– Man vet att musik är språkförstärkande. Genom att sjunga en text eller ramsa tränar man på ord och lär sig språk. Sång är ett sätt att kommunicera. Jag skulle säga att sången kommer före orden. När man först ligger och jollrar i olika tonlägen. Det är naturligt för barnen att sjunga, säger hon.

Hon anser att sången är ett viktigt verktyg speciellt i förskoleåldern.

– I och med att man inte läser eller skriver då, så är ju alla läroprocesser estetiska, säger Maria Wessman Klintberg.

undefined
Rytmikläraren, körledaren, sångpedagogen och röstcoachen Maria Wessman Klintberg är konstnärlig ledare för sångsatsningen i förskolan nästa år. Sångerskan och låtskrivaren Vera Kebbe är producent. Här spelar och sjunger de låten "Rösträtt".

Projektet startar i januari och alla förskolor på ön erbjuds vara med. På sikt är förhoppningen att de ska kunna besöka samtliga.

– Planen är att vi ska fortsätta och bli större och verkligen nå alla barn med mer sång i förskolan och nå en förändring, säger Vera Kebbe.

Hon hoppas att de som vill sjunga, men känner att de inte kan eller vågar, ska få kraften och kunskaperna att göra det. Även om det inte leder till en sångkarriär.

– Man vill kanske kunna sjunga för sitt barn i framtiden eller kunna hoppa in i en kör. Då tror jag att det är viktigt att hitta sin röst som liten, säger Vera Kebbe.

Rösträttsprojektet

Projektet Rösträtt är ett nationellt samarbetsprojekt inom Regional musik Sverige för att stärka barns sång. Projektsamordnare är Unga musik i syd utvecklingscentrum. 

På Gotland är det ett samarbete mellan Kulturskolan Gotland, Gotlandsmusiken och Region Gotlands kulturenhet.

Ett så kallat rösträttsprogram ska hållas med barnen på förskolor och ledas av rösträttscoacherna Maria Wessman Klintberg och Julia Westberg. Pedagogerna får även egen fortbildning.

Projektet pågår 2022 och är kostnadsfritt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!