Lekfulla professorer ger gamla sägner ny form

Två professorer som tar ut svängarna rejält. Då blir det hur roligt som helst att läsa gamla gotländska sägner.

Ulf Palmenfelt har haft riktigt roligt när han tagit sig an gotländska sägner på ett lite annorlunda sätt, med en yngre läsekrets som målgrupp.

Ulf Palmenfelt har haft riktigt roligt när han tagit sig an gotländska sägner på ett lite annorlunda sätt, med en yngre läsekrets som målgrupp.

Foto: Per Leino

Gotland2021-12-07 12:30

För tre år sedan gav Ulf Palmenfelt, folklivsforskare och professor emeritus, ut "Gamla och nya gutasagor". I boken hade han samlat guldkornen, favoritsägnerna, som återgavs i olika kapitel om bysen, nissen, di sma undar jårdi och andra väsen som förekommer i de gotländska berättelserna. Pedagogiskt men lite strikt, kanske.

– Jag hade hela mänskligheten som målgrupp, säger Ulf Palmenfelt om hur boken utformades.

I "Det var en gång en ö" återberättar han en del av sägnerna, men nu är målgruppen ungdomar från tio år. Då får berättelserna en helt annan form.

– Jag har haft hemskt kul. Forskaren i mig har varit helt tyst den här gången. Förr berättade människorna sägner för att förstå sin samtid, jag har vänt på det och berättar sägnerna som att väsena försöker förstå människorna, säger Ulf Palmenfelt och tillägger att han är på samma lag som bysen och de andra.

undefined
En av Cecilia Fredriksson iIllustrationer till "Det var en gång en ö".

Ulf Palmenfelt testar även om sägner håller i modern miljö. När han tar ut svängarna kan till exempel torspjäsku knacka på en lägenhetsdörr i Slite för att be om skydd mot åskan. Även om miljön är modern får man sig en påminnelse om de gamla knepen som krävs för att hålla ondsinta väsen borta, i det här fallet saxen som lagts som skydd i farstun.

Sägnerna lär oss att om man bara är omtänksam om alla väsen så går det bra. Är man tanklös, eller girig, straffas man. Som den bonde som lät sin ko stå rakt över di sma undar jårdis hem. När småfolket fick kopiss i ärtsoppan gjorde de kon sjuk, och först när bonden förstod hur det låg till och flyttade kon tillfrisknade den.

För bokens illustrationer svarar Cecilia Fredriksson, även det en professor i etnologi (dock vid Lunds universitet).

– Vi har känt varandra sedan 90-talet, men jag hade ingen aning om att hon målade förrän hon började lägga ut bilder på Facebook, berättar Ulf Palmenfelt.

Även Cecilia Fredriksson tar ut svängarna. I mustiga akvareller fångar hon gotländska miljöer och väsen, utan att bli alltför närgången.

Det finns inte många böcker med gotländska sägner för yngre. Arbetet med "Det var en gång en ö" utmanade Ulf Palmenfelt att se sägnerna i ett nytt perspektiv, och på den vägen tänker han fortsätta.

– Jag planerar en ny bok för ungdomar. Där tänker jag ta med ett generationsperspektiv. Hur låter sägnerna om bysen berättar dem för sina barnbarn, funderar Ulf Palmenfelt.

"Det var en gång en ö" är utgiven av Gotlandica förlag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!