En styrstång från en gammal elskoter som fiskats upp i Malmö kanal har blivit en skrivbordslampa och ett gasreglage har gjorts om till en vas. I ett av utställningsrummen på Fornsalen i Visby visas nu utställningen E-metabolism. Det är det skånska designkollektivet Andra formen som har designat om förbrukade skotrar till produkter med helt nya användningsområden.
Utställningen är en del av ett samarbetsprojekt med Fenix ungkulturhus på temat redesign – att formge på nytt.
Ungdomar från årskurs sju och upp till åldern 25 år kommer att bjudas in till en workshopserie där avfall såsom plast från havet, stålskrot och annat skräp görs om och blir till något nytt.
– Utställningen belyser ett problem som finns överallt. Att företag skapar produkter och tjänster utan att till fullo förstå hur dessa kommer att användas, och vem som bär ansvaret när de brukas på ett felaktigt vis. Med E-metabolism vill vi visa på vikten av att redan från början tänka cirkulärt, säger Christian Svensson som är slöjdare och en av medlemmarna i Andra formen.
Elskotrarna i utställningen har till största delen fiskats upp ur Malmö kanal av bland andra Pero Rašić från den ideella dykföreningen Leva livet.
– Elskotrarna är fulla av litium, det är inte bra för miljön, säger Pero Rašić som varit med och plockat upp cirka 300 elskotrar.
Men även i Visby pågår redan nu skräpfiske. Det är bland andra ungdomarna från Fenix som med hjälp av en stor magnet plockar upp järnskrot som dumpats i hamnen.
– Det vi kommer att kolla på är vad det finns för lokala avfallskällor här, säger Annica Doms, slöjd- och formutvecklare på Gotlands museum.
Under sportlovet kommer två workshoppar att arrangeras och tanken är att det ska bli fler under våren.
En av anledningarna till att utställningen nu visas på Gotland är att den beskriver ett problem som finns även här.
– Att skapa utifrån det som redan finns är en grundläggande del i hållbar utveckling, men hur detta konkret ska göras är det få som har svaret på. Vår förhoppning är att utställningen och workshopparna ska inspirera till återbruk genom design och ge en känsla av egenmakt. Att ungdomarna ska känna att de själva kan påverka, säger Annica Doms.
Utställningen E-metabolism visas på Gotlands Museum i samarbete med de Regionala slöjd- och formutvecklarna till den 7 juni.