Vännerna minns Allan Nilsson – "Han var ett geni"

Beskedet om Allan Nilssons bortgång har mötts av stor sorg och saknad, både hos gotlänningarna i stort men framför allt hos dem som stod Allan Nilsson närmast.

Allan Nilsson (stora bilden), gick bort under tisdagen.

Allan Nilsson (stora bilden), gick bort under tisdagen.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Gotland2021-01-13 20:55

En av dem som stått Allan Nilsson nära genom många år är vännen Risto Leino, journalist och underhållare. 

– Hans dotter Marie ringde själv och berättade. Det var ett mycket tungt besked. Hon ville att jag skulle veta att Allan såg mig som sin bästa vän. Det sa han förstås aldrig till mig, säger Risto Leino.

– Vi har varit ute mycket på vägarna genom åren och gjort en del shower. Vi skrev ju mycket texter ihop så vi umgicks en hel del, Allan och jag.

Framför allt tänkte de på liknande sätt, säger Risto Leino. Och de hade samma sorts humor med förebilder inom komiken som Allan Edwall och Hasse och Tage. 

Risto Leino berättar att de försökte skriva på något gemensamt vid någon tidpunkt.

– Men det gick inte så bra, vi fick inget gjort av någon anledning och bestämde oss för att fortsätta på varsitt håll. Det jag kommer att minnas kring det, var när man sen ringde till Allan för att fråga hur det gick: "Vad har du fått ihop?", frågade jag. "Jag skriver om livet", fick man alltid till svar då. 

Minnet av revy- och textförfattaren, men även artisten, Allan Nilsson kommer att leva vidare genom den stora kulturskatt som han lämnar efter sig. 

– Allan Nilsson var ett geni. I klass med Hasse och Tage. Han gjort så enormt mycket som gotlänningarna kommer att ha glädje av länge, säger Risto Leino.

Tommy Wahlgren samarbetade med Allan Nilsson i såväl radio som tv ända sedan 60-talet. 

– Utan vidare påstår jag att han är den största kulturprofilen någonsin på Gotland, säger Tommy Wahlgren om sin vän. 

En annan som kommer att minnas och sakna Allan Nilsson för både hans kulturskapande och som vän är Yvonne Winarve, bland annat författare och en välkänd profil inom revyscenen på Gotland: 

– Allan Nilsson spelade till dans när mina föräldrar var på basar, innan jag föddes. Sen dess har han funnits i vår familj. Som en föregångare och inspirationskälla till våra revyer, både i Näs och i Rone. 

Hon beskriver Allan Nilsson som en trogen vän, oftast med dragspelet med, på revyer och fester i bygdegården.

– Det känns konstigt att Allan inte finns mer. Jag tänker på hans familj som betydde så mycket för honom. Men också alla vi vänner som sörjer en kulturprofil som gav oss så många sånger, tankar och idéer.

– "Teid´n star still, de är mänsku sum gar". Det är Allans ord som gav mig inspiration till musikalen om "Gofride Herman" och även dess titel. Nu har han gått och vi spar alla minnen i våra hjärtan, säger Yvonne Winarve.

En annan gotländsk kulturprofil som kände Allan Nilsson väl är musikern Berra Alvengren:

– Han var inte den som var mest verbal, eller talför, om man säger så. Jag minns att vi satt vid mitt köksbord ibland, och att det var knäpp tyst. Men så helt plötsligt kom det en stor suck och så sa han något som var väldigt välgenomtänkt och filosofiskt. Han var en fin man, det var han. Vi har haft väldigt mycket skoj ihop.

Berra Alvengren berättar att författaren och nöjeshistorikern Uno Myggan Ericson en gång sagt om Allan Nilsson att om han hade fortsatt och gett sig ut på fastlandet så hade Allan Nilsson blivit minst lika stor som Hasse och Tage. 

– Nej, det är här jag kommer på allting, ute på åkern, sa Allan då. Det var hans värld härute, med bägge fötterna på jorden, säger Berra Alvengren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!