2021 firas Piazzollaåret då det nu är 100 år sedan den argentinske tangolegendaren Astor Piazzolla föddes. Denne gigant hyllas så klart på den turné som inleds på onsdagskvällen med konsert i Halla bygdegård.
Sedan väntar ytterligare nedslag, i Östergarn på torsdag, därefter Rute och Havdhem innan söndagens avslutningskonsert i Säveaulan i Visby.
Om vi nu kallat Piazzolla gigant, kan vi även sätta detta epitet på Helsingsfors-födda Minna Weurlander. En artist som nått en bred internationell publik och som sedan drygt 20 år är boende i Malmö.
Hon visste tidigt att hon ville bli musiker, redan när hon var fyra, faktiskt.
– Min storasyster som är fyra år äldre fick ett accordeon (en typ av dragspel) och jag var så avundsjuk. Jag spelade så fort hon inte var hemma, lyckade öppna skåpet även när hon låste in det, minns hon efter tisdagens repetitioner i Gotlandsmusikens lokaler i Vibble.
Så för husfridens skull fick hon ett eget spel av mor och far och, som det brukar sägas, på den vägen är det.
Weurlander är utbildad vid Sibelius-akademin i Helsingfors och räknas i dag som en av Europas främsta och mest mångsidiga konsertaccordeonister.
Särskilt varmt om hjärtat ligger Piazzolla och den argentinska tangon, inte den finska, den är för fyrkantig, tycker hon.
– I Piazzolla musik finns så mycket frihet, så många uttryck och möjligheter till improvisation.
Hon bjuder ett smakprov, sluter ögonen och grimaserar sig genom lidelsen i musiken, innesluten i tangons universum. Så starkt känns tonerna inom henne.
Hon stannar upp, förtydligar:
– Piazzollas musik har alltid varit som mänskliga samtal för mig. Som diskussioner, som bråk…som livet. Jag fastnade för den när jag var sex, minns jag, sedan dess har jag burit hans toner med mig.
Trots coronastiltjen i musikbranschen har Minna Weurlander varit flitigt verksam under sommaren, givit solokonserter såväl som konserter ihop med symfoniorkestrar. Späckad kalender, många resor.
Hon är dessutom aktuell som kapellmästare och accordeonist på cirkusoperan Circus Days and Nights, nyskriven av Philip Glass, på Malmö Operan, vilken så småningom kommer att turnera runt världen.
Men först den gotländska landsbygden och dess bygdegårdar tillsammans med Gotlandsmusikens blåsarkvintett.