50 gotländska klassiker – de 17 första

Många verk som blivit klassiska har publicerats genom åren. Här ser du några av dem under rubriken "50 gotländska klassiker".

Håller du med om vår lista?

Håller du med om vår lista?

Foto: Claudio Bresciani (TT)/TT/Owe Sjöblom (TT)

Gotland2022-02-12 09:10

Det är ett tufft och rent av omöjlig jobb, men någon måste göra det. Så därför utses här alltså 50 klassiker inom musik, litteratur och film, en idé som lånats från boken "1000 svenska klassiker", utgiven 2011.

Det är ingen rangordning och ingen kronologisk ordning, allting huller om buller och vad som är gotländskt kan så klart också diskuteras.

Nåväl, "50 gotländska klassiker" sträcker sig över tre publiceringar, tre lördagar i rad.

Häng med, här kommer de 17 första.

Magnus Ihreskog (MI) och Edvin Högdal (EH)

undefined
"Andetag", med ord av Eva Sjöstrand, är en trösterik sång använd på många begravningar.

Andetag – Gunnfjauns kapell och Allmänna sången (Albumspår, 1997)

”En gång är du en av dem som har levat förut i en svunnen tid, en dag kanske länge än ska du vaggas till ro och själen finna frid”.

Gunnel J Mauritzsons ord i sången ”Andetag” har spritts över världen, texten av Eva Sjöstrand och musiken av Jan Ekedahl i körarrangemang av Mats Hallberg. Nyligen passerades 500 000 strömningar på Spotify.

Den finns utgiven på albumet ”Volund”, inspelad av Gunnfjauns kapell och Allmänna sången. ”Volund” är ett folkmusikdrama om fornnordiske smeden med samma namn, vars förlaga finns i Eddan. Inspirationen till dramat kommer från en bildsten i Ardre, huggen på 750-talet. Stenen finns i dag på Historiska museet i Stockholm.

Orden i ”Andetag” – ”dina gärningar dina ord din tro, lever vidare i dina barnbarns blod” – har citerats i dödsannonser och sjungits på begravningar. När kung Carl XVI Gustaf höll sitt tal till nationen efter tsunamikatastrofen 2004 spelades den som avslutning i Sveriges Radio P1. MI

undefined
Ernie Englund målade den gotländska sommarnatten med sin trumpet.

Gotländsk sommarnatt – Ernie Englund (Låt, 1963)

”Stilla faller sommarskymning kring en gammal, gammal gård, som från dagens slit och oro somnat in i nattens vård”. Så börjar Arthur Nilssons text till riksspelmannen Svante Petterssons melodi, komponerad 1934.

Genom åren kom många att spela in melodin, med eller utan text. Men allra mest klassisk kom Ernie Englunds version att bli.

Englund föddes i Chicago 1925, hans svenska påbrå tog honom till Sverige på 50-talet för att söka sina rötter, i mitten av 70-talet fick han anställning på Regionmusiken i Visby. Han kom att älska Gotland och bodde i Hamra när han avled, den 21 december 2001.

”Gotländsk sommarnatt”, där han blåser himmelska toner med sin Besson Meha från 1948, var dock inspelad långt tidigare, redan på 1950-talet. MI

undefined
Björn Runeborg skrev om Bingan och Vitkålen.

En tid i Visby – Björn Runeborg (Roman, 1996)

Inom litteraturvetenskapen talas det ibland om "rutifiering". Rutorna som åsyftas brukar hittas i översiktsböckerna. Dit förpassas författare som anses förtjäna ett omnämnande, men inte passar in i historieskrivningen. 

Björn Runeborg (1937-2021) från Visby hör till de rutifierade. Ett 30-tal böcker hann det bli innan han insomnade förra året, de flesta svårplacerade. Skruvad vardagsrealism kan man kalla den genre han gjorde till sin.  

Störst genomslag fick han med två säregna Gotlandsromaner: "En tid i Visby" (1996) och "Väduren" (1999). Här skildras platser och miljöer vi sällan ser i böcker. "En tid i Visby" tilldrar sig exempelvis delvis på Bingeby.  I Runeborgs strama språkdräkt blir ord som "Vitkålen" ren poesi. EH

undefined
Clara Klingenström "Behöver inte dig i dag" är en odödlig klassiker.

Behöver inte dig i dag – Clara Klingenström (Singel, 2021)

Clara Klingenström hade ägnat hela sin uppväxt åt sången och musiken. Tidigt fann hon att hon där bäst kunde uttrycka sina känslor.

Våren 2020 gav hon ut sin första låt, ”Ensam i en stad”, och fick därefter kontrakt med Freebird Entertainment, där hon parades ihop med låtskrivare som David Lindgren Zacharias och Bobby Ljunggren.

Med låten ”Behöver inte dig i dag”, en text om att lämna det gamla, skriven när hon mådde som allra sämst, antogs hon till Melodifestivalen och steg upp på dess scen med avsikten att göra så bra ifrån sig som möjligt.

Det blev ett monumentalt genombrott som gjorde låten odödlig Hon slutade femma i finalen, låten låg 25 veckor på Svensktoppen och har i dag 15 miljoner spelningar på Spotify. Hon fick en Rockbjörn för ”Årets nykomling”. Senare under 2021 gav hon ut debutalbumet ”Claras dagbok" och utsågs av GT:s läsare till "Årets gotlänning". MI

undefined
1980-talets samlade gotländska rockelit.

Rock från havet (Samlingsalbum, 1986)

Gotland har alltid haft en stor mängd verksamma pop- och rockband. För att få möjlighet att få ut sina låtar på vinyl gjordes denna samlingsskiva utgiven på lokala skivbolaget Mixette. Det är föregångaren till det som i dag är Sandkvie-studion.

Här samsades ett stort antal band i flera olika genrer: Capone, Aisle, Gaston Bros, Challenger, Bäck Group, Basic Strut, Rakitis och Barfota Band.

Omslaget fotograferades vid Gustavsvik, där de medverkande artisterna plumsade i vattnet med bara ben. I dag är skivan svår att få tag på. 

Tio år senare kom en ny samlingsskiva, "Rock-96", med den tidens band, inspelad i Studio Musicano. MI

undefined
När "Offret" spelades in brann det på Närsholmen.

Offret (Film, 1986)

Huset stod i ljusan låga inte bara en utan två gånger under inspelningen på Närsholmen. För många gotlänningar är detta det bestående minnet av den ryske regissören Andrej Tarkovskijs besök på ön. 

"Offret" är en domedagsskildring i slow motion, drömsk och metafysiskt utsvävande men ändå förankrad i sin tid. Kalla kriget anas i bakgrunden, liksom mordet på Olof Palme. 

Filmen var tänkt att spelas in på Fårö, men Försvarsmakten var inte överförtjust i tanken på att ha en sovjetisk medborgare så nära KA 3:s anläggning i Fårösund.

Och huset då? Varför brändes det ner, byggdes upp och tuttades på igen? Jo, ett tekniskt missöde ledde till att kameran hakade upp sig vid första försöket. Enligt uppgift tog det en vecka att återställa byggnaden inför tagning två. EH

undefined
Ainbusks julmys sålde över 100 000 ex.

I midvintertid – en jul på Gotland – Ainbusk (Album, 2001)

Den blev den mest sålda julskivan det året, över 100 000 ex. En salig blandning av julig musik, som översättningen av ”Happy Xmas (War is over), tolkningen av Bachs juloratorium och inte minst Josefin Nilssons duett med Håkan Hemlin i ”Fairytale of New York”.

”Skivan kommer rakt ur våra hjärtan och vi är väldigt lyckliga” sade Bittis Jakobsson i en intervju med Aftonbladet.

Den sanningen har sin modifikation. I själva verket var det en av gruppens mest slitsamma perioder, de hade kämpat för att göra sig skuldfria efter ekonomiska risktaganden, Josefin mådde som sämst efter en våldsam relation och skulle just debutera i musikalen ”Chess”, kort sagt: hela gruppen gick på knäna.

Trots det lyckades de, vid inspelningar mitt i sommaren, skapa stämningsfull vintermusik. MI

undefined
Loa Falkman var huvudperson i "Pensionat Oskar" som spelades in vid Holmhällar.

Pensionat Oskar (Film, 1995)

Den heter inte så på riktigt, semesteranläggningen som utlöser en livskris inom villaförortspappan Rune (Loa Falkman). "Pensionat Oskar" spelades in på anrika Holmhällar, Storsuderpanget där middagen alltjämt serveras prick 17.00 – inte en minut senare. 

Filmen bygger på ett manus av Jonas Gardell, hans allra första, som i flera intervjuer beskrivit hur han anlände till Gotland i egen bil, kort efter han klarat uppkörningen och fått sin lapp. Alltså: Frihet – den man kan uppleva som nybliven körkortsinnehavare på Gotlands vägar – kontra tradition – den man kan uppleva prick 17.00 på Pensionat Holmhällar. Så kan även "Pensionat Oskar", som regisserades av det blivande danska regiundret Susanne Bier, summeras. EH

undefined
Saxofonen tog Lars Gullin ut i världen.

Danny’s Dream – Lars Gullin (Albumspår, 1954)

Så här berättar Lars Gullin (1928-1976) själv, enligt Lars Gullin-sällskapets hemsida: ”Jag hade tagits in på sjukhus ett tag för att vila upp mig. Plötsligt en morgon började den här saken växa inom mig. Det första jag hörde när jag vaknade var de inledande takterna till Danny’s Dream”.

Lars Gullin är barytonsaxofonisten från banvaktarstugan i Sanda som nådde ut i världen. Den softa och eftertänksamma ”Danny’s Dream” kom att bli hans Magnum Opus, inspelad i Europa Films studio i Mariehäll, Stockholm, den 25 maj 1954. Bland musikerna märks Georg Riedel med sin kontrabas, Riedel som sedan 1970-talet har fritidshus på Fårö.

Gullin spelade bland annat i militära musikkåren på Gotland redan som 13-åring, i Stockholm fick han Nalen som stamställe och kom också att spela med giganter som Chet Baker. MI

undefined
Anders Osborne satt bakom trummorna i Barfota Band.

Barnets ögon – Barfota Band (Singel, 1985)

Barfota bildades på en sex- och samlevnadskurs på Warsholm i Klintehamn sommaren 1981. Roger Olsson, Mats Christoffersson och Anders Osborne – vilka var kärnan i bandet – var i 15-årsåldern, hade gitarrer med sig och spelade utan skor.

De satsade hårt, spelade andras och eget. Som höjdpunkter i karriären finns tre julkonserter på Säveskolan. Christer Hall hade gjort scenografin, de tog hem orkesterpukor och gonggongar, ljus från Stockholm, 70 lampor, trummisen Anders Osborne satt tre meter upp i luften.

Bandet upplöstes 1988, mot slutet var det mer gräl än kärlek, i samma veva flyttade Anders Osborne till New Orleans där han i dag har en välmående karriär.

Barfota var ett ”bootleg-band”, mängder av kassetter finns i omlopp men bara en skiva, singeln ”Barnets ögon”  samt låten ”Vargen” på samlings-LP:n ”Rock från havet”. MI

undefined
Fäi-Jakå skrev brev om vardagslivet på 1800-talets Gotland.

Fäi-Jakås fyst brevi – Jakob Karlsson (Bok, 2000)

Jakob Karlsson föddes i Lau 1857 och fick som bonde i Fie namnet Fäi-Jakå. Förutom att bruka jorden skrev han brev, massor av brev.

Hela 262 stycken, över 4000 handskrivna sidor, på gutamål till lektor Mathias Klintberg i Visby där han berättade om vardagsliv, tänkesätt och tro. I dag finns de unika breven bevarade på Landsarkivet i Visby. 

De första 20 breven gavs ut i bokform 2000 i samarbete med Gutamålsgillet. Senare kom även ”Flair brev fran Fäi-Jakå”. P4 Gotland lät mellan 2001 och 2003 breven bli inlästa på Lau-mål av Las Jakobsson. De sändes i kanalen några år senare. MI

undefined
Micke Lyander fick GT:s kulturpris sedan han producerat denna Gustaf Larsson-hyllning.

Rosor på Burgen – Gustaf Larsson tolkad av gotländska artister (album, 1996)

Trummisen i partybandet Gaston, Micke Lyander, var efter många års kuskande trött på festen. Ja, alla var de väl egentligen lite trötta, så bandet lade ner och Micke gav sig in i tystnaden. Eller egentligen: In i den gotländska ord- och musikskatten, den han håller så högt.

Han lät musikereliten sätta toner till poeten Gustaf Larssons dikter. Larsson som föddes vid Burs i Norrlanda och under sin levnad skildrade sin hem-ö i poem som ”Naudljaus”, ”Drömd jord”, ”Soli gynnar hälle” och ”En kväll i ödekyrkan”.

Skivan är inspelad i Sandkviestudion mellan 1993 och 1995 och där medverkar de flesta; Susanne Alfvengren, Lennart Bäck, Göran Ringbom, Gunnel J Mauritzson, Charlotte Berg, Janne Ström, Jan Bertholdsson, Tomas Boström och många fler.

Albumet blev unisont hyllat och gav Mikael Lyander Gotlands Tidningars kulturpris utgivningsåret 1996. MI

undefined
Romanen "Jack" drog en helt ny typ av besökare till Gotland.

Jack – Ulf Lundell (Roman, 1975. Film, 1977)

I tidigt 1970-tal gick den ynglige Ulf Lundell genom tillvaron med klonkande kassar men han satt också hemma i stugan i Vita Bergen och hamrade på en roman med sin gamla Facit. När den till slut nådde bokdiskarna i mars 1976 gjorde den det under namnet ”Jack”.

I den 425-sidiga romanen reser karaktären Jack Råstedt och hans pilsnerpolare till ön, cyklar runt på landsbygden på bara några få sidor och skördar i jakt på den totala friheten cannabis i Botaniska trädgården. 

Få hade kunnat ana att författarens konstnärliga frihet – nä, något röka fanns inte att skörda – skulle tolkas så bokstavligt. ”Jack” skapade myten av att Gotland var en flum-ö och många reste hit för att leva lite luddigt.

Under två, tre somrar stängde Norderstrands camping för tältare. Kommunen fick också statliga medel för att i romanens kölvatten anställa ytterligare personer för att bedriva social verksamhet, det vill säga vistas där unga vistas. En verksamhet som lever kvar än i dag. 

Romanen följdes upp av en film med Göran Stangertz som ”Jack”. Mottagandet blev avsevärt svalar än när boken kom. MI

undefined
Urban Släke var det gotländska inslaget i den nationella punkscenen.

Så jävla svensk – Urban Släke (Singel, våren 1981)

I november 1978 gav Klippan-bandet Kriminella gitarrer ut låten ”Vårdad klädsel”, vilken räknas som den första svenska punksingeln.

Den banade väg för band som Mögel, Skabb, Usch och Urin…och inte minst gotländska Urban Släkte och hans Gröna Gitarrfodral. Namnet förkortades under gruppen brinntid – 78-84 – till först Urban Släke och hans G fodral, därefter till Urban Släke och till sist bara Släke.

Det var Per Seigerlund som hösten 1980 skrev låten som kom att bli gruppens största hit, pressad i 1000 ex, ”Så jävla svensk”: ”Ingen bryr sig om att man jobbar som jävulen, eller hostar blod och spottar slem, jag är så jävla svensk”.

Låten utsågs till ”Veckans singel” av Vecko-Revyns musikpenna Christer Olsson. I bandet ingick också Patrik Ekman, Bo Rehnberg, Björn Akre och Jonas Fohlin, den röst som sedan många år gör programmen ”Året var…” i SVT. MI

undefined
Recensenterna använde ord som "krasch" och "katastrof" om denna film av Torbjörn Axelman.

Flygnivå 450 (Film, 1980)

Samhällsmotsättningarna har skärpts och politikerföraktet tilltagit, utlandsskulden har ökat kraftigt och därmed utlandsberoendet. Ett mäktigt nordamerikanskt oljebolag pumpar upp olja utanför Sveriges kust.

Så är intrigen i denna dystopiska kalkon med musik av elektrofarfar Ralph Lundsten, inspelad på Gotland och i Stockholm och med världspremiär i Visby 20 mars 1980.

Thomas Hellberg, Ann Zacharias, Ernst-Hugo Järegård syns i bärande roller, tv-reportern Bo Holmström spelar sig själv och Tommy Wahlgren lyckas bli dubbad på tyska. 

Nej, inte var det någon av filmskaparen Torbjörn Axelmans större stunder. Recensionerna var samstämmiga, mest använda orden var "Krasch" och "Katastrof". Tillräckligt för att kvala in bland klassikerna, således. MI

undefined
Eric Palmqwisy vände hem till ön med sitt EP's Trailer Park.

Lojsta and Other Stories From an Island – EP´s Trailer Park. (Album, 2015)

Eric Palmqwist hade tänkt bli ishockeyspelare, men musiken tog över. Och tur är kanske det. Inom hockeyn kände han sig mobbad av det trashtalk som var kutym, om det handlar för övrigt en av låtarna på denna skiva.

Tidigt bildades bandet Midnight Moses tillsammans med några uppväxtkompisar, vilket senare blev indirockande Monostar som gav ut ett album (Airport, 1999).

EP´s Trailer Park är ett soloprojekt i bandform som debuterade 2000. ”Lojsta” är album nummer sex och här sjunger Eric om sin ö, den han älskar, där han har ett fritidshus i just Lojsta men där han inte vill bo permanent.

Han kom senare att göra skivor under eget namn, på svenska, om såväl alkoholism som separation. Men ”Lojsta” var språngbrädan som fick honom att bli riktigt personlig och därmed alldeles allmängiltig. MI

undefined
I sin debut gör Sonja Åkesson lyriska nedslag på sin barndomsö.

Situationer – Sonja Åkesson (Diktsamling, 1957)

Sonja Åkessons stjärna har fortsatt att stiga långt efter poetens frånfälle 1977. "Äktenskapsfrågan" – med den ofta citerade inledningsraden "Vara Vit Mans slav" – torde vara en av de mest lästa, och älskade, dikter som detta land uppbådat. 

Debutboken "Situationer" rymmer inga poem av den kalibern, men det är i detta häfte som Åkessons uppväxtplats framträder tydligast. Där finns nämligen avdelningen "Gotlandsbilder", med lyriska nedslag i Visby, Ygne, Buttle, Hemse, Öja och Sundre. 

Författaren lämnade ön redan 1951, sex år före debuten. Varför stack hon? Svaret hittas möjligen i dikten "Visby": "Vattnets friskhet når aldrig in / i den bidande staden. / Aldrig överklängdes av glömska / templets anfrätta skåror. / Se, havets närhet / men aldrig befrielsen. / Havsblå hägring, men dagern / grånad i gattet sipprar krum / som genom ett sotat lyktglas / in över en kvarglömd medeltid."  EH 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!