"Viktigast är att berätta om människors öden"

Gotländskan Marie Sterling, 57, är läraren som brinner för kampen mot rasism och antisemitism och som vid sidan av jobbet guidar svenska ungdomar i förintelsens spår. Nu har hon prisats för sina insatser - igen.

"Jag pratar inte generaliserande om miljoner och folkgrupper utan om människorna som drabbades", säger Marie Sterling.

"Jag pratar inte generaliserande om miljoner och folkgrupper utan om människorna som drabbades", säger Marie Sterling.

Foto: AP/TT

Gotland2020-05-16 12:30

Fram till år 2018 jobbade Marie som lärare på Wisbygymnasiet, men då lämnade hon Gotland och har sedan dess varit verksam på Skyttbrinks gymnasium i Botkyrka. 

Under torsdagen fick hon reda på att hon tilldelats KP Arnoldsonpriset för det starka engagemanget för mänskliga rättigheter och demokrati som hon har i sin undervisning i svenska, historia och religion.

– Jag är verkligen jättestolt över det här, säger Marie som förutom ära och uppskattning även får ett ekonomiskt tillskott på 15 000 kronor.

Priset delas årligen ut av Mångkulturellt centrum på uppdrag av kommunfullmäktige i Botkyrka.

– De tyckte att pengarna kunde gå till en välförtjänt semester, men det är inte aktuellt. Jag tänker använda priset till studieresor. Jag vill hela tiden kompetensutveckla mig själv, säger Marie Sterling. 

Sedan Marie började på Skyttbrinks gymnasium 2018 har hon engagerat arbetat för att frågor kopplade till demokrati och alla människors lika värde får ta plats på skolan och i undervisningen.

Redan för två år sedan tilldelades hon Hédi Frieds lärarpris för att hon på ett föredömligt sätt jobbar med lärdomar från Förintelsens historia.

– Mitt engagemang för de här frågorna började redan när jag tog mitt första lärarjobb på Gotland. Jag märkte att det fanns saker att jobba med där när det gällde exempelvis rasism, sexism och homofobi. Så jag började utbilda mig själv, jag sökte stipendier från Skolverket, startade ett genusprojekt och bjöd in olika organisationer till skolan. En del tyckte nog att jag var lite jobbig, som kom dit och rörde till det, berättar Marie Sterling.

Vad är nyckeln för att få elever att intressera sig?

– Mitt bästa tips är att läsa och lyssna på överlevares berättelser, det finns många filmer som också är anpassade till olika åldrar. Det är först när man tränger bortom siffror och statistik, och kommer i kontakt med enskilda människors öden, som vi kan närma oss de verkligt svåra frågorna, säger hon.

Vid sidan av sitt ordinarie jobb som gymnasielärare är Marie Sterling dessutom engagerad i Svenska kommittén mot antisemitism, där hon utifrån en regeringssatsning för att öka kunskap om rasism och antisemitism historiskt och i dag, guidar svenska ungdomar i förintelsens fotspår med så kallade hågkomstresor till minnesplatser i Polen.

– Jag berättar om de som bodde där, vilka de var. Plockar ner det på individnivå. Jag pratar inte generaliserande om miljoner och folkgrupper utan om människorna som drabbades. Det gör att eleverna blir upprörda, att de engagerar sig och vill veta mer, lära sig allt, berättar Marie. 

I sommar var tanken att hon skulle åka på en studieresa till Israel, men med tanke på coronavirusets framfart blev det inställt. 

– Annars använder jag alla mina lov och längre ledigheter till att studera, att lära mig mer, säger hon. 



Prisutdelningen äger rum på Botkyrka kommunfullmäktigesammanträde den 28 maj och ut motiveringen till KP Arnoldsonpriset kan vi läsa:

”Marie har redan tilldelats flera priser och stipendier för sitt arbete i och utanför skolan, och skapar utifrån dessa erfarenheter lektioner som lockar fram ett intresse hos eleverna att fördjupa sig i hur rasism, antisemitism och diskriminering görs i vår tid. Man skulle kunna säga att hon bjuder in omvärlden i klassrummet och tar ut klassrummet i omvärlden”

K P Arnoldsonpriset

K P Arnoldsonpriset mot främlingsfientlighet och rasism på 15 000 kr delas årligen ut av Mångkulturellt centrum på uppdrag av kommunfullmäktige i Botkyrka kommun. Det delas ut till person, organisation eller grupp verksam i Botkyrka som bidrar till skapandet av ett samhälle där människor inte förtrycks eller utsätts för diskriminerande handlingar. KP Arnoldson var journalist, författare, pacifist, riksdagsman och tillldelades Nobels fredspris 1908.

Källa: Mångkulturellt centrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!