Det ryker om grytan när John Friedrich häller smält vax i en av de formar som Lotta Lampa tagit fram. En blixt formas, som sedan ska pryda den vinkylare som Lotta designat.
Som prototyp har hon en vinkylare som hon hittat på en loppis, och visar med den hur pilar, eldsflammor, hjärtan och stjärnor kommer att pryda den färdiga vinkylaren i mässing.
– Jag gillar inte gul metall, så mässingen kommer jag att patinera, säger hon och berättar att vinkylaren blir en rejäl pjäs som kan komma att väga fyra kilo.
– Ett tecken på kvalitet och gediget hantverk.
Att restaurera kyrkoarmatur ger brödfödan för Gotlands Gelbgjuteri, berättar John Friedrich. Gjuteriet gör även egna ljuskronor, men det finns utrymme för andra uppgifter och han välkomnar samarbetet med konsthantverkare.
– Det är inte många konstnärer som har kunskap i hur man gjuter mässing och brons, så vi kan bli som en verktygslåda för dem, säger han och berättar att gjuteriet klarar att gjuta föremål på upp till 150 kilo.
Samarbetet mellan Lotta Lampa och Gotlands Gelbgjuteri ingår i Ö-gjort, ett projekt som vill knyta samman konstnärer och konsthantverkare med gotländska företag.
– Jag ansökte om att få vara med i höstas, och fick välja mellan företag som arbetar med sten och metall. Det känns bättre att jobba med metall, det har jag gjort tidigare och metall känns mer formbart, säger Lotta.
Det var många som ansökte, och efter en gedigen prövning valdes fem konsthantverkare ut. Förutom Lotta Lampa, så deltar Adrian Bursell som samarbetar med Wisby Tenn, Caroline Fleur Martini med Ullkontoret, Eléa Nouraud med Gotland Garbage, och Stina Henriksson med Guteform.
– Adrian jobbar med gravyr på vaser, Caroline gör en väv och Stina har skapat ett bord i gotländsk furu som kan användas både som matsalsmöbel och soffbord. Eléa har tidigare arbetat som formgivare åt Ikea. Nu formger hon ihop med Gotland Garbage, berättar Annica Doms som är regional slöjd- och formutvecklare vid Gotlands Museum och projektledare för Ö-gjort.
Projekttiden är kort. Den 22 maj öppnar designfestivalen Southern Sweden Designdays i Malmö, och då ska de gotländska bidragen vara färdiga att visas.
– Vi ska gjuta vinkylaren nästa vecka, så jag hoppas att den är klar för att visa i Malmö, säger Lotta Lampa.
De gotländska verken kommer även att visas på Gotland i sommar, men ännu är inte tid och plats fastställt. Ö-gjort kommer även att visas på Svensk Forms designfestival i oktober och på Almedalsbiblioteket under 2025.
Ö-gjort är en del av Spok, som står för "Samtida produktion och konsumtion". Spok lanserades 2016 i Skåne, och är nu en digital plattform för att skapa samarbete mellan formutövare och kreativa företag. Gotland har sedan våren 2022 en lokal hubb som samlar 17 företag inom bland annat gjuteri, smide, snickeri, stenhuggeri, ullspinneri, textil och mode.
Förutom Lotta Lampa samarbetar Gotlands Gelbgjuteri även med designstudion Manti Manti, och konstnärerna Anders Thorlin och Juri Markkula.
John Friedrich hoppas att samarbetet med Lotta Lampa kan fortsätta efter det att projektet avslutats. Någon serieproduktion är det dock inte tal om, eftersom vinkylaren görs med en så kallad förlorad form som innebär att formen förstörs vid varje gjutning.
– Jag hoppas att vi kan få flera beställningar, och att vinkylarna kan säljas på Bukowskis, säger Lotta Lampa.