Fler slutar på biblioteken: "Känner sig överkörda"

Under året kommer ytterligare sex personer att lämna biblioteksverksamheten på Gotland. Antingen slutar de eller tar tjänstledigt. Chefernas hårda ledarstil anges som en förklaring till personalflykten.

Carina Norderäng är bibliotekarie Gråbobiblioteket och skyddsombud. Hon menar att det saknas tillit mellan chefer och personal.

Carina Norderäng är bibliotekarie Gråbobiblioteket och skyddsombud. Hon menar att det saknas tillit mellan chefer och personal.

Foto: Krister Nordin/arkiv

Gotland2021-05-04 13:30

Mellan september 2019 och sista december förra året avslutade 13 personer sin anställning inom biblioteken på Gotland. De senaste veckorna har tre valt att sluta och tre har begärt tjänstledigt. En av orsakerna är den hårda ledarstil som cheferna sägs ha.

– Problemen är fortfarande att det saknas tillit mellan chefer och personal och att vi har den här hårda ledarstilen. Det är väldigt mycket att chefen leder och fördelar arbetet och om du inte tycker att det är bra så får du väl söka dig någon annanstans, säger skyddsombudet Carina Norderäng.

Hon berättar att många mår dåligt av de många stora förändringar som kommer slag i slag. Bland annat har bibliotekspersonalen fått sin arbetstid utökad och de ska få nya medarbetarkontrakt. Enligt Carina Norderäng var budskapet att den som inte skrev under arbetstidsavtalet blev uppsagd på grund av arbetsbrist då de tjänster de tidigare haft inte längre finns. De nya medarbetarkontrakten innebär att många behöver byta arbetsplats, helt eller delvis. 

– Personalen använder ord som uppgivenhet, chock, förtvivlan och de känner sig överkörda. Man blir flyttad till orter som är långt från där man bor och många undrar hur de ska kunna få ihop sitt vardagsliv, säger Carina Norderäng.

Bibliotekspersonalen hade möjlighet att önska placering men arbetsgivaren har ingen skyldighet att ta hänsyn till det vilket bibliotekarien Caroline Asserlund fått känna av. Hon bor i Visby, har ingen bil och vill inte ha någon.

– Jag önskade Almedalen, bokbussen eller Gråbo men har blivit placerad i Hemse. När jag ska jobba helg där måste jag vänta i fyra timmar på bussen.

Caroline Asserlund berättar att hon är nu tjänstledig från biblioteket eftersom hon upplever att hon utsatts för kränkande särbehandling. Inte bara genom placeringen i Hemse, utan också för andra, tidigare händelser, bland annat att hon fått höra från sin chef att hon var ett arbetsmiljöproblem.

– Det har påverkat hela livet. Jag har inte kunnat sova, jag har tappat aptiten och jag har inte kunnat fokusera på mina studier. De vill inte jämka med mig och det är fler än jag som ser det som ett tecken på att de vill att jag ska sluta. Och jag sitter och vacklar om jag ska säga upp mig eller inte, säger Caroline Asserlund.

Angelica Andersson Fihn är chef för avdelningen för kultur och fritid. Enligt henne är de stora förändringar som nu görs ett uppdrag från politikerna. Biblioteken ska utvecklas och effektiviseras samtidigt som de under de senaste och kommande året har ett besparingskrav på totalt 4,5 miljoner kronor. På frågan om vad hon gör för att lösa de problem som verkar finnas inom biblioteksverksamheten svarar hon via mail:

– Vi har agerat kraftfullt som arbetsgivare utifrån att arbetsmiljön upplevs som dålig på biblioteken, något medarbetarenkäter visat under lång tid redan innan nuvarande bibliotekschefer anställdes. Stöd i form av företagshälsovård har tagits in och en stor del av det arbete som har gjorts och fortsatt skall göras, görs i syfte att skapa forum för direktdialog och möjlighet att skapa tillit. De är mitt i processen, har möten och pratar sig samman hur de skall komma vidare. Jag har fått signaler från skyddsombudet att man ser positivt till att fortsätta den processen. Vi tar hela tiden med all återkoppling som ges in i det fortsatta arbetet.

Biblioteken på Gotland

På Gotland finns tio bibliotek och en bokbuss.

Biblioteken finns i Burgsvik, Fårösund, Gråbo, Hemse, Klintehamn, Korpen, Roma, Slite och Östergarn. I Visby finns Almedalsbiblioteket som är ett integrerat folk- och universitetsbibliotek.

Förutom de fysiska biblioteken finns också Länsbiblioteket som arbetar med personal- och verksamhetsutveckling.

Cirka 40 personer arbetar inom biblioteken på Gotland.

Biblioteken har under de senaste åren och i år ett besparingskrav på totalt 4,5 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!