Det är de där nekrologerna som alltid fascinerat gotlänningen, sedan länge boende i Stockholm. För hur beskriver man en människas liv? Vad är av vikt och vad faller mellan raderna?
Kanske är det där det beskrivs som bäst, genom det som inte kan formuleras?
– Jag tänker att det nog är så, säger Isak. Vad blir kvar av en människa när hon dör? Det heliga går inte att beskriva, det lagras helt enkelt i andras kroppar.
”Vi är många som har berörts i djupet av våra hjärtan” heter boken, vilken består av en samling runor skrivna om och av arbetskamrater och företagsledare.
En kollektiv röst utifrån andras försök till levnadsteckningar.
Som det här utdraget:
”Han var född i Göteborg där han studerade kemi, zoologi och ärftlighetslära. Han inledde en framgångsrik karriär inom läkemedelsindustrin. Som kliniker och medicinskt ansvarig var han omvittnat skicklig och noggrann. Som person var han mycket stimulerande och trivsam. Han hade också många intressen utanför professionen såsom konst, golf och musik.”
Det är i grunden autentiska texter som han redigerat och skrivit om vilket ger en hybrid av fiktion och dokumentär. Tämligen opersonliga berättelser med sorgen märkligt frånvarande om människor en gång av kött och blod.
Eller kanske är det inte om människan, kanske är det personen som är i fokus. Yrkespersonen, som om det viktiga är vad någon gjort.
– Jag är intresserad av det omöjliga i att beskriva ett liv. Jag vill inte ironisera, det finns något ödmjukt i försöket, men det blir ganska standardiserat.
Projektet presenterades först som ljudverk under 2021. Då det i många nekrologer slås fast att den avlidne faktiskt spelade golf (”Det är som att alla företagare slutar sina liv på golfbanan”) fick han golfkommentatorn Göran Zachrisson att läsa in flera av dem. Också skådespelaren Stina Ekblad medverkade.
Verket framfördes på Odenplan i Stockholm och Borås konstmuseum. Ett timslångt meditativt malande.
– Det var det sista Zachrisson gjorde, läste dödsrunor om golf. Bara någon månad senare dog han, berättar Isak.
Utan namn och foton blir boken en rapsodi över ett liv och hur omöjligt det verkligen är att beskriva en människas livsgärning.
Det är inte första gången Isak ger ut böcker. Två romaner är tidigare skrivna men för de flesta är han förstås känd som musiker.
Det som började med lokala banden Elda med plast och Bones band har utvecklats till nationell framgång med hyllade Pascal men också projekt som I.B.Sundström, Skriet och Weils.
Just nu arbetar han, säger han, ihop med en oljefatsorkester med ambitionen att ge ut en ambient-tolkning av Stina Nordenstams ”The World is Saved”.
Konstnärskapet är djupt rotat, och rör sig såväl framåt som i cirklar. Musik, ord, textil, konceptuell konst som involverar människor…”ja, det är lite svårt att förklara”.
Livnär sig på skapandet gör han dock. Idéerna är ständiga, drivet också. Särskilt nostalgiskt lagd är han inte heller, säger han.
Det är en anledning till att han är sparsmakad med att ge intervjuer. För honom är de projekt som ska talas om ofta redan lämnade bakom.
– Och då har jag redan pratat om det med mig själv så mycket att det inte finns så mycket mer att säga.
* * *
”Hans fritidsintressen var tennis och golf samt familjens lantställe i Munkebo där han fick utlopp för sitt behov att arbeta med sina egna händer. Han var under några år ordförande Ryfors golfklubb”.