Idéen till den nya utställningen kom till under diskussioner om att museet behövde en plats där besökarna kunde andas ut på, som en paus i sina rundturer. Sen utvecklades idéen till att kombinera lounge och utställning i och med släppet av boken "Upptäck Gotland". Boken tipsar om platser på Gotland som man bör se, både som gotlänning och turist.
– Vi ville försöka väva ihop den här lounge-känslan med en ny typ av basutställning. Här står i fokus att slappna av och ta det lugnt och få inspiration. Som besökare får du inte all information, utan vi har försökt utforma en utställning som ger känslan av att "Dit måste jag åka", säger utställningens projektledare, Henrik Ramberg.
På plats finns ett arkivskåp med ett urval av museets gamla föremål från olika platser på Gotland, med en kort text. Det finns även möjlighet att nörda in sig på öns historia i den lilla biblioteksdelen. Men det som präglar rummets karaktär är ett centralt bord med en stor Gotlandskarta.
– I detta kartbord finns bilder och kortare texter om olika destinationer på ön, och för varje plats så finns en lampa. Dessa lamporna indikerar var på Gotland denna plats ligger. Bordet presenterar femtio av de platser som vi lyfter fram i utställningen, säger Henrik Ramberg.
Utställningen är en del av Gotlands museets basutställningar och dessa brukar sträcka sig mellan åtta och tio år framåt. Men den äldsta är uppemot 50 år gammal.
Det finns en tydlig tanke med allt i rummet, först och främst de utställda föremålen, men även inredningen som helt inspireras av den gotländska naturen. Stora delar av interiören är producerad av hantverkare på ön.
–Idéen bakom kartbordet kom från de som hjälpt oss med formgivningen, efter en resa de gjorde till Österike, där de hade de sett ett liknande bord. Sen hade vi ett önskemål att vi inte skulle ha massor av digitala skärmar, utan att vi skulle ha en analog lösning där många kunde ta del av utställningen tillsammans. Det resulterade i kartbordet där man manuellt bläddrar mellan de olika platserna med hjälp av enkla reglage, säger Henrik Ramberg.
Utställningen riktar sig till både turister och permanet bofasta och ska ge möjlighet att hitta nya smultronställen, även för dem som bott på Gotland hela sitt liv.