Lägereldshistoria blev Sandöroman

Berättelsen föddes vid lägerelden på en skolresa. Tolv år senare har den utvecklats till en spänningsroman som utspelar sig på Gotska Sandön.

Likheter. Precis som bokens huvudperson är Ingela Netz lärare och mycket förtjust i Sandön.

Likheter. Precis som bokens huvudperson är Ingela Netz lärare och mycket förtjust i Sandön.

Foto:

Gotska Sandön2018-04-10 11:00

Niondeklassarna hade varit ute och paddlat hela dagen. När kvällen kom ville de höra en spännande historia och i lägereldens sken började Ingela Netz att berätta.

Fantasin fick fritt spelrum och Ingela bjöd sina elever på en spännande historia om vad hon hade varit med om på en av sina många resor till Sandön.

Först på skolavslutningen avslöjade Ingela Netz att historien på skolresan hade varit ett påhitt, men hon lovade att hon skulle skriva färdigt berättelsen, så att de en dag skulle få läsa slutet.

Tolv år senare har Ingela Netz kunnat infria sitt löfte. De gamla eleverna, som vid det här laget har hunnit bli 27 år, bjöds nyligen in till releasefesten för hennes debutroman "Mandelsten".

Mandelsten utspelar sig på Gotska Sandön dit en ung lärare söker sig under sommarlovet för att vandra och ladda batterierna. När hon kommer till Tärnudden hittar hon en trälåda, nedgrävd i sanden. Hon anar att det kan vara ett arkeologiskt fynd och kallar på tillsyningsmannen.

Lådan innehåller stenar med mystiska inskriptioner och en grupp med arkeologer kommer till Sandön och tar med sig fyndet hem till Visby.

Läraren upptäcker att hon av misstag har stoppat ned en av stenarna i sin ficka, men när hon kontaktar arkeologerna förnekar de att det alls har gjorts något stenfynd på Sandön. Med hjälp av den sten som hon fortfarande har kvar börjar läraren att forska i vad fyndet egentligen kan vara.

Berättelsen är en historia som kittlar fantasin. Mycket är outtalat och det är inte alltid klart vad som är dröm och vad som är verklighet. Parallellt pågår en historia om hur stenarna en gång hamnade på Tärnuddens strand och den väcker tankar om det ändå inte finns någon form av nedärvda krafter i naturen på Gotska Sandön.

Precis som bokens huvudperson är författaren Ingela Netz också lärare. Numera arbetar hon som skolledare, samtidigt som hon både bloggar och föreläser. I likhet med bokens huvudperson är hon också mycket förtjust i Gotska Sandön.

– När jag var i 20-årsåldern åkte jag dit tillsammans med min mamma för att titta på fåglar – och jag blev handlöst förälskad i Gotska Sandön. Sedan dess har jag återvänt dit i stort sett varje år.

Ingela Netz åker alltid ensam, för att åka till Sandön har blivit som att resa iväg och få träffa sig själv.

– Om någon vill följa med försöker jag avstyra det. Jag mår så bra av att resa dit ensam, berättar Ingela Netz.

Det kan komma fler böcker om Sandön framöver.

– Det är inte alls omöjligt. Jag öppnar för en fortsättning i "Mandelsten", säger Ingela Netz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!