För omkring ett år sedan gjordes markarbete på en tomt vid Långmyre, Hamra. Rabbisar lockades dit och sedan fick en hel del uppgrävd sten plockas bort.
I samband med detta hittades även annat. Keramikdelar, till exempel.
– Jag tog motorcykeln dit och vi hittade både keramik och benknotor. Senare sökte vi pengar hos länsstyrelsen och nu i oktober använde vi dem för att leta i området, berättar Per Widerström, arkeolog vid Gotlands museum.
Många av skelettdelarna kommer troligen från säl. Men några av dem, ett smalben och en knäskål, har av experter fastslagits som mänskliga.
– De är i fint skick också. Delar har nu skickats till Ångströmslaboratoriet i Uppsala för analys. Det är ett spännande fynd för stenåldersforskare, vi hittar sällan helt nya platser.
Per Widerström tror att det rör sig om en "säsongsboplats". Detta då endast färdiga föremål har hittats, det finns inget som tyder på tillverkning på platsen.
– Därför tror vi att det är saker man tar med sig när man flyttar runt. Det här är platser man bor på en period, ofta i strandlinjen, kanske för att fiska eller klubba säl.
Varför bodde man inte permanent där?
– Det var antagligen för utsatt, klimatmässigt.
Samtidigt tyder de mänskliga benen på att begravningar har skett vid Långmyre. Då är det sannolikt en plats som ändå ansågs betydelsefull.
– Och hittar vi skelett kan vi jämföra med andra platser, med hjälp av DNA. Är det samma folkgrupper som har flyttat runt eller inte?