Historien om gubbdagis berättas av en råtta

Jack Wahl ger ut en satirisk men snäll bok om gubbarna i hans liv. Han står själv som spökskrivare med en råtta som författare.

Jack Wahl står som spökskrivare till sin nya bok om en råtta som blir välkomnad till ett gubbdagis i Burgsvik och därefter blir chefredaktör åt deras nyhetsblad, precis som Jack själv.

Jack Wahl står som spökskrivare till sin nya bok om en råtta som blir välkomnad till ett gubbdagis i Burgsvik och därefter blir chefredaktör åt deras nyhetsblad, precis som Jack själv.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Hamra2021-08-08 18:05

Råttans memoarer är en berättelse om ett så kallat gubbdagis, som i flera år har skildrats i deras nyhetsblad.

– Som av en händelse gjorde jag de här bladen Gubbnytt, eller GN, som är en parodi på GA och GT. Det har rullat på och jag har gjort flera hundra, för att det händer saker hela tiden, säger Jack Wahl.

undefined
"Boken handlar om flera av de inhemska personligheterna på södra Gotland och olika sidospår", sammanfattar Jack Wahl.

Han har idag runt 300 adressater som får de olika numren av GN via mejl.

Jag plockade också ut 150 blad och satte ihop dem i en bok, men jag behövde göra det så att det hänger ihop. Då frågade jag min bästa kompis, som egentligen är den som skriver på den här redaktionen, säger Jack och pratar om Storråttan.

Vem det är som är författare till de här memoarerna verkar oklart.

– Råttan kan vara mitt alterego, eller om det är jag som är råttans alterego. Det är en ständig debatt mellan oss, säger Jack.

Sedan berättar han bokens dråpliga händelseutvecklingen om ett experiment för att ge en råtta mänskliga egenskaper och forma den till ett dresserat soldatdjur. Men att allt gick fel.

– Så försvarsministern satte honom på en ubåt till Gotland, till en cell i ett hemligt bergrum i Hoburgsklippan, berättar Jack.

Hans råtta flyr, simmar iland och går norrut till ett fik i Burgsvik. Allt annat är stängt under lågsäsong och råttan ligger uthungrad och utmattad på Hamnvägen. Då öppnar en man som heter Lennart dörren och välkomnar honom in i värmen. Jack berättar att han var ungefär lika glad när den verkliga Lennart Ambros välkomnade honom till gubbdagis.

– Det började 2010 och jag bodde här flera år innan jag kände till det. Vi har skitkul och sitter på Fiket varje morgon, säger Jack.

undefined
Råttans memoarer. "En berättelse om makt, status, pengar och annat trams i ett gubbdagis på södra Gotland och livet som människa i en råttas lekamen".

I de olika förvecklingarna i boken för han även in politiskt spel, ekonomiska kriser och militära strategier. Gubbar i världspolitiken är med, som Vladimir Putin och Xi Jinping. Men mest handlar det om karaktärerna på gubbdagiset, som luciakandidaten Mats Rönnbo, bettingmästaren Bison Nilsson och gräsmattsfrisören Krister Green. Det står även om de som numera saknas i gubbdagiset, som Vincent Williams, Edvin Jansson och Björn Simonsson.

– Det har förändrats kolossalt sedan de starkaste personligheterna gick bort. Det var också osämja under några år, på den nivån som det ska vara på ett dagis, säger Jack.

Men på Fiket i Burgsvik sitter det fortfarande runt 15 gubbar som försöker bräcka varandra med sina historier.

– Det har förgyllt mitt liv, säger Jack, eller Råttan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!