Varje år den 2 januari bjuder Gotlands läns hemslöjdsförening in till stick- och täljgille i Langska huset i Visby. Omkring 100 hantverksälskare samlas under några timmar för att umgås, fika, lyssna på musik och självklart även handarbeta. För musiken står Brändus Sveinpälsar, som har spelat under alla år på Langska huset och även när verksamheten tidigare var på Fornsalen.
Gunilla Ingelman Wernberg har precis flyttat till Gotland från Örnsköldsvik, och är med för första gången.
– Det som är så härligt med stickning är att man glömmer allt runt omkring, berättar hon medan hon är i full gång att sticka ett par sockor.
Gunilla Ingelman Wernberg har stickat i 60 år. För den som är nybörjare eller vill börja tipsar hon om att gå med i en stickgrupp så får man lära av varandra, eller att läsa någon av alla de guideböcker i stickning som finns.
– Mitt mål är att ge ut en egen bok med lite retrotema, säger hon.
Gotlands hemslöjdsförening har 600 medlemmar. Ordförande Barbro Hejdenberg-Ronsten berättar att de hela tiden försöker hitta nya samarbeten för att få fler att få upp ögonen för hantverket.
– Vi tror att vi kan hitta ett samarbete med exempelvis Campus Gotland och hoppas på att det finns några intresserade där. Vi har även en fundering på att ha någon typ av försäljning, exempelvis av gammaldags bröd, intill kryssningskajen när trafiken är i gång, säger hon.
Barbro Hejdenberg-Ronsten säger att de märker ett uppsving för handarbete bland yngre. Men många i föreningen är äldre, och för vissa kan hantverket vara livsviktigt.
– Flera i föreningen har blivit änkor och någon har sagt att de inte hade överlevt utan sitt handarbete, eftersom det gör att man för en stund glömmer allt annat, säger hon.
Britt Gillerfors har varit med på stick- och täljgillet flera gånger förut. För henne är det gemenskapen som lockar. Hon har stickat så länge hon kan minnas, och är en av dem som kan sticka och titta på tv samtidigt.
– För en nybörjare skulle jag tipsa om att använda ett tunt garn och grova stickor och börja med någonting enkelt, som en halsduk, säger hon.
På husets nedervåning byts sticknålar mot täljkniv. Daniel Larsson är gammal slöjdlärare och tillverkar lamm i ståltråd, trots att har en cysta i huvudet som gjort honom nästan blind.
– Det sitter i fingrarna. Hantverket är väldigt viktigt för mig, speciellt i dag när allt ska gå så snabbt. Jag gillar att det får ta tid, säger Daniel Larsson.