Solen har gått ner när Rayan Alsawed och Usama Soliman från Syrien kommer fram till Jerry Jakobssons sommarstuga vid Sjaustru. Att de tre musikerna i dag kan ta en promenad tillsammans längs havet är en lång, och bitvis farlig, historia.
2008 startade gitarristen Usama Soliman bandet Karaj Adeem. I Syrien betyder det ungefär ”gammalt garage”.
– Folk gillar oss, inte för att vi spelar heavy metal, utan för att vi är så melodiska.
2011 kom trummisen Rayan Alsawed med och bandet blev populärt i sitt hemland, med egenskriven musik och covers.
– Vi tog några folksånger och gjorde metal av dem. För det blev vi kända, säger Usama Soliman.
Kriget bröt ut och både Rayan och Usama hotades av tvångsrekrytering. Deras musikgenre var dessutom förbjuden av regimen i Syrien och de riskerade att förföljas. Rayan lämnade landet genom att ta jobb på båtar.
– Efter ett och ett halvt år kunde jag inte komma tillbaka till Syrien, då hade de tagit mig direkt, säger han.
I somras hoppade Rayan av i Istanbul. Han hade kontakt med Usama, som fortfarande var kvar i Syrien, via Internet. Efter tre månader kom han efter.
Istanbul är ett tufft ställe för flyktingar att befinna sig på. Det var svårt att hitta jobb och Usama blev rånad. Då bestämde de sig för att försöka ta sig till Sverige, landet de kände till mycket tack vare musiken.
Rayan sveper ut med armarna så att hans t-shirt med bandnamn blottas. Marduk. Ett svenskt black metal-band, ursprungligen från Norrköping.
– De är mina favoriter, säger han.
Den långa resan från Istanbul gick via Serbien, Kroatien, Österrike och Tyskland. Bussar, färjor, vandring till fots och den värsta delen – med gummibåt som så många andra mellan Turkiet och den grekiska ön Lesbos.
– Vi betalade 2 000 euro per person och riskerade våra liv. Men vi var tvungna. Vi var 45 personer i en liten gummibåt, säger Rayan Alsawed och berättar om mardrömsresan, timmen till havs, om barn som grät och människor som bad.
I Syrien hade Usama arbetat för Röda Halvmånen och lärt känna en svensk kvinna i Röda Korset. Via Internet och telefon kunde hon hjälpa Rayan och Usama på deras flyktväg. Den 2 november kom de till Sverige med färjan till Trelleborg.
– Det kändes som hemma, säger Rayan Alsawed.
På flyktingförläggningen i Malmö var mycket folk och de hoppade på en buss med destination Stockholm. Där fanns folk de kände.
Migrationsverket placerade Usama i Farsta, utanför Stockholm. Trots att de försökte hålla ihop fick Rayan ta färjan till Gotland och Gustavsvik. I fyra månader har vännerna haft daglig kontakt via telefon.
Men så i måndags kunde Rayan äntligen omfamna Usama vid färjan.
– Det här är otroligt, den bästa veckan i mitt liv. Välkommen bror, säger Rayan och får ett stort skratt tillbaka av Usama.
På en bröllopsfest hade den gotländske musikern Jerry Jakobsson hört att det fanns en syrisk trummis som asylsökande på ön. Rayan värvades till Jerrys band Bleak Summit och nyligen spelade de en kväll på Hammer på Adelsgatan.
Den här veckan har Jerry fixat replokal i sin stuga vid Sjaustru för att kunna återförena Karaj Adeem.
De vill spela offentligt här på Gotland. Flera ställen är på gång. Men de vill också spela in sin musik i Sverige. Till fansen som finns kvar i Syrien, även om kriget plågat landet hårt.
– Innan kriget var vi 24 miljoner i Syrien, nu är de 9 eller 10, säger Rayan Alsawed.
Han och Usama ser fram emot veckan vid havet, ett annat än det där de riskerade livet.
– Vi har bevisat att drömmar kan bli sanna, säger Usama Soliman.