I fjol var temat stilleben och året innan dess var det porträtt. Årets landskapstema blir avslutningen på trilogin som fokuserat på mer traditionella motiv. Med galleriet Hellvi Kännungs i Lärbro har Magnus Karlsson haft möjligheten att ställa ut mer gammaldags motivkategorier än han kunnat ha i galleriet i Stockholm.
– Med årets tema har vi försökt besvara frågan: "vad är landskapsmålning i dag?", säger han, och fortsätter:
– Vi märkte att det fanns en våg av landskapsmåleri. Det kändes relevant och aktuellt igen.
Galleriet i Stockholm fokuserar mer på konstverk från en enskild konstnär som galleriet företräder. På Hellvi Kännungs är möjligheterna mycket mer fria. Här har utställningarna ställt ut flera konstnärer åt gången och kretsat kring olika teman, snarare än olika konstnärer.
Namnet på utställningen, Postcards, anspelar på hur varje tavla blir som ett vykort från konstnärens vardag. Under pandemin har få konstnärer haft möjligheter att ställa ut. Utställningen blir därför lite av en inblick i hur året som gått sett ut för dem.
– Vi har skämtsamt kallat det för något av en FedEx-utställning när alla konstnärer måste posta sina tavlor till oss för att vi ska kunna ställa ut dem. Det kanske inte varit det bästa ur ett rent klimatperspektiv. Men det finns ändå något av en romantisk bild i att föreställa sig hur någon i Bogotá varsamt packat ner sin tavla och postat som ett vykort till Gotland, säger Magnus Karlsson.
Magnus Karlsson har satt upp årets utställning tillsammans med Brit Pruiksma, som själv driver online-galleriet Mothflower.com. Postcards är den första fysiska utställningen hon gör. Hon säger att det varit fascinerande att utforska de uttryck som existerar i flera olika kulturer, samtidigt som det varit kul att hitta gemensamma frågeställningar oavsett var en konstnär kommer ifrån.
Magnus Karlsson berättar att det stora nöjet har legat i att försöka hålla en röd tråd bland de tavlor som ställs ut. Att försöka hitta den gemensamma nämnaren och de likheter som finns mellan konstnärer på varsin sida av jordklotet.
– Det är kul att se hur en konstnär från Colombia och en annan från Taiwan kan ha samma utgångspunkt i sin syn på konsten. Fast än de är från så vitt skilda platser finns det stora likheter i estetik och man ställs inför samma problematik.
Utställningen pågår från den 15 juli till den 8 augusti.