Efter två år med coronapandemi har Göteborgs filmfestival öppnat biograferna för filmvisning i hemmastaden och på utvalda orter i Sverige. Invigningsfilmen skulle ha visats under fredagkvällen på Hemsegården, men på deras hemsida står det att inga filmer är bokade och att de avvaktar smittläget.
– På grund av pandemin blir det tyvärr ingen visning på Gotland som vi hade hoppats, säger Monalisa Sundbom, som är konsulent för visning och spridning på Film på Gotland.
Förutom Hemsegården är det en annan biograf, i Hunnebostrand, som har bokat av sin visning och på de andra utvalda biograferna på fastlandet krävs bland annat giltigt vaccinationsbevis för besökarna. Monalisa Sundbom säger att samarbetet med filmfestivalen kommer att fortsätta till nästa år.
– Det finns en vilja och vi tror att det finns ett publikt intresse till att delta i festivalen, men från sin Visbybiograf eller landsbygdsbiograf. Så vi ser framåt mot 2023, säger hon.
Själv följer hon filmfestivalen från ön digitalt och tillsammans med sina kollegor har hon lyssnat på det filmpolitiska toppmötet under fredagen. Där var en av talarna på plats lokalpolitikern Meit Fohlin (S), som också tycker det är synd att det inte kunde bli någon visning i Hemse.
– Hela kultursektorna har drabbats av pandemin och speciellt biografer som inte har kunnat hålla sig öppna. Det är tråkigt att höra att det inte blir så, men alla kan ändå ta del av de här fantastiska festivalfilmerna från sina vardagsrum, tipsar hon.
Likt de tidigare pandemiåren har festivalen även digitala visningar, där filmpremiärerna kan streamas simultant med de i Göteborg.
Gotlänningar, och fastlänningar, kan därmed se filmer hemma på valfri skärm genom att köpa hela festivalpasset eller ett dygnspass. I paneldiskussionen, som Meit Fohlin deltog i, var ett tema just frågan om streamingtjänster och förändrade konsumtionsmönster för film.
– Vad är biografens framtid och hur kommer vi konsumera film. Krävs det att det är storfilmer för att visas på biografer, eller som på Gotland där man också kan se bio på bygdegårdar och ha samtal efter. Tidigare var det den yngre generationen som satt hemma och streamade tv-serier men nu lär sig alla det. Det är en helt ny tid, säger Meit Fohlin.
Festivalen pågår från invigningen på fredagen och i elva dagar fram till söndag.