Sedan några åt tillbaka gör högstadieeleverna på Högbyskolan i Hemse en kalender på gutamål. Varje kalender har ett tema och det är eleverna som målar bilderna. Tidigare teman har bland annat varit blommor och fisk, i år är det småkryp. Arbetet med kalendern kräver en hel del samordning mellan lärarna eftersom det berör flera olika ämnen, som språk, bild och naturkunskap.
– Eleverna får ta reda på vad sakerna heter på gutamål, varför de heter så, titta, kanske känna och lukta på föremålen samt rita av dem noggrannt. Det blir också diskussioner om hur naturen mår och vilken betydelse till exempel småkrypen har, säger Per Ehn, lärare i moderna språk vid Högbyskolan och en av de lärare som jobbar med kalendern.
Utgångspunkten för kalendern är att lyfta gutamålet och göra det synligt för eleverna. Temat är alltid naturvetenskapligt och det ska helst finnas roliga namn på gutamål. Alla elever får måla alla djur eller växter i kalendern och sedan väljer lärarna ut de bilder som får vara med.
– Eleverna tyckte inte att alla insekter var så roliga att måla, som tusenfotingen, men fjärilar och annat var jätteroligt. Sedan är de spända på att se om de kom med i kalendern, säger Per Ehn.
Kalendern brukar sälja runt 300 exemplar och finns att köpa för cirka 150 kronor i en bokhandel i Hemse och en i Visby eller via skolan. Hälften av vinsten går till fortsatt gutamålsarbete och hälften till skolans elevföretag.