På fasaden på det stora huset i centrala Hemse syns ännu märkena efter bokstäverna som markerade att här huserade Frälsningsarmén tidigare. Numera är det både hem och ateljé för konstnären Siri Iversen-Ejve och hennes familj. Siri Iversen-Ejve har i år tilldelats regionens Westfalenstipendium som innebär att regionen bekostar resa och en månads vistelse i Westfalen-Lippe i Tyskland. I motiveringen skriver regionen bland annat : ”Hennes mångbottnade måleriska världar speglar ett personligt konstnärskap med utvecklingspotential, också genom det varsamma bruket av text och fotografi”.
– Jag blev väldigt chockad, man hoppades ju men jag visste inte. Men det ska bli väldigt kul, jag ska fortsätta att utforska vägar på resande fot. Det känns spännande att få komma till en annan plats att jobba på, säger Siri Iversen-Ejve. Hon fortsätter:
– Att få stipendiet betyder väldigt mycket. Dels att få komma till ett annat land, få nya kontakter och kanske träffa andra konstnärer eller personer som är viktiga för att utveckla konstnärskapet. Dels har det betydelse när det gäller den ekonomiska biten. Det är oerhört generöst att få allting betalt och inte behöva oroa sig för det.
Siri Iversen-Ejve är 34 år och är utbildad vid Konstakademin i Oslo. Hon är uppvuxen på Södermalm i Stockholm men 2015 flyttade hon och hennes man Henrik Iversen till Gotland och Fårösund. Någon släkt på ön har hon inte men hennes föräldrar har haft sommarhus här i många år och det kändes naturligt för henne att flytta hit.
– Vi kände att det var svårt att etablera sig, att hitta kontakter i en så stor stad som Stockholm där vi bodde förut. Så vi flyttade till Fårösund och blev ganska direkt engagerade i kulturföreningen där, det kändes kul att bara komma in i någonting så där direkt, säger Siri Iversen-Ejve.
Efter några år i Fårösund hittade de så huset i Hemse.
– Vi letade hus men hittade inget som passade oss där uppe. Så kom pandemin, vi fick barn, det hände mycket och så dök det här upp. Vi hade aldrig ens tänkt tanken att flytta söderut med så tänkte vi: ja, varför inte, en ny start. Det är ju ändå Gotlands näst största ort, säger Siri Iverson-Ejve.
Hon jobbar heltid som konstnär, dels med sin egen konst men också med skapande skola. Det var under hennes egen skoltid som hennes konstintresse vaknade. Och med en mamma som är dekormålare och konstnär och en pappa som är silversmed är valet inte särskilt förvånande.
– Det var någon gång när man skulle välja inriktning på gymnasiet. Jag höll på med klassisk sång innan men så blev det en bild- och formlinje och då kände jag att det här är det jag ska fortsätta med, säger Siri Iversen-Ejve.
För närvarande ägnar hon sig mest åt måleri men hon har även börjat använda fotografier – ”mest som skisser” – som hon uttrycker det. Mycket av inspirationen till sin abstrakta konst hittar hon i naturen. Att hon föredrar måleri beror mycket på färgen.
– Att blanda färg och att kombinera pigmenten. Jag vet inte, men det är något magiskt. Och just att man när man jobbar så intensivt med en bild och ser att det blir en helt annan värld och helt andra dimensioner med hjälp av färgen och med djup. Det fascinerar mig fortfarande oerhört mycket, säger Siri Iversen-Ejve.
När hon skapar sina bilder jobbar hon i olika projekt och hon kan ha flera projekt på gång samtidigt. Tidigare har hon bland annat haft ett projekt där hon skissat på en duk under vattenytan i ett träsk. Sedan har hon tagit upp duken, torkat den och fortsatt måla med olja.
– Då har skisserna fångat hemligheterna under vatten, säger Siri Iversen-Ejve.
I ett annat projekt grävde hon ner dukar och lät dem ligga under marken i en månad så att en förmultningsprocess började. Sedan grävde hon upp dukarna och målade på dem.
– Så de är lite skrynkliga, säger Siri Iversen-Ejve.
Ett pågående projekt är Vägen, som hon som tidigare nämnt, kommer att jobba med under sin stipendievistelse i Tyskland i september.
– Vägen i sig är fascinerande. Man tar ju sig fram på den och kan undra över vart den leder, hur man ser på den och hur man tänker när man står där. Då tar jag en bild och så målar jag och försöker fånga det jag upplevde när jag var där på platsen, säger Siri Iversen-Ejve.
Som Region Gotland skrev i sin motivering till varför Siri Iversen-Ejve fick stipendiet, jobbar hon även med text.
– Det är många gånger som jag jobbar ganska mycket med texten bakom måleriet eller en titel som kan vara lite vägledande, säger hon.
Nyligen öppnades en gemensam utställning med verk av Siri Iversen-Ejve och Agneta Gazelius på Bergmancenter på Fårö. Utställningen har namnet ”Oidipus X2” och handlar om samhällets tabun. Under sommaren kommer de båda konstnärerna att ha samtal och guidade visningar av utställningen. I augusti ska Siri Iversen-Ejve ställa ut verk på KRO, Konstnärernas riksorganisation på Gotland, och i september väntar stipendieresan. Hon hoppas också kunna få en massa tid att jobba i ateljén. Kanske med ett verk i favoritfärgen gult?
– Ända sedan jag var liten har det varit min favoritfärg. När jag hittar kläder eller skor eller något annat som är gult, då vill jag ha det. Jag blir väldigt glad av gult, det är en stark färg, den är som solen, säger Siri Iversen-Ejve med ett leende.