Jesper Borgenstrand slår sig ner i en bekväm fåtölj på Vinbaren Volare i Clematishuset på Strandgatan, som sedan några månader tillbaka är hans arbetsplats. Genom åren har 33-åringen hunnit arbeta sig igenom ett stor antal restauranger, barer och nattklubbar, både i Sverige och utomlands, men också här på Gotland.
– Jag har gjort tio somrar här på olika restauranger – Donners brunn, Rosengården, Bolaget och Wisby strand och jag bott här året runt i tre år, säger Jesper Borgenstrand.
Sina första stapplande steg i krogbranschen tog han som 15-åring hemma i Orsa.
– Det var rätt in i disken på krogen där mamma jobbade. Jag kommer från en restaurangfamilj så det var det mest naturliga.
Därmed gjorde han entré i en värld som på många sätt skiljer sig från den vanliga världen.
– Det var underligt till en början. I alla fall på de restauranger där jag jobbade då så var det den gamla tysk-österrikiska hårda skolan där man pekade med hela handen. Det var en väldigt strikt hierarki om vem som bestämmer och vem som lyssnar, säger Jesper Borgenstrand.
På den tiden kunde det gå hett till i restaurangköken.
– Jag har fått både stekpannor och tallrikar efter mig när jag har gjort fel. Men jag har inte tagit illa upp och när arbetsdagen är slut har vi suttit ned och tagit en öl tillsammans.
Mycket har förändrats sedan dess.
– Det är viktigt att skilja på restaurangvärlden för 18 år sen och i dag. Det är ett varmare klimat i dag, än när jag började. Kanske för att jag har vuxit upp, men också för att det har förändrats. Framför allt har gästerna i Sverige blivit så otroligt bra på att gå på krogen, säger Jesper Borgenstrand och utvecklar:
– När jag växte upp i Orsa så gick man på restaurang när någon tog studenten, fick ett nytt jobb eller fyllde år. När man går ut så sällan är det svårare att föra sig i en sån miljö. Då är det också lättare att man hamnar i en bok som HPR.
För fyra år sedan fick Jesper Borgenstrand idén att samla krogskrönor på en Facebooksida och HPR, Hänt på restaurang, var född.
– Tanken från början var att den skulle vara för mina kollegor och vänner, jag hade ingen idé om att människor utanför skulle tycka att det var roligt.
Det visade sig vara betydligt fler än så som var roade av restauranghistorier och sidan har sedan dess vuxit till att ha över 39 000 följare. Och bidragen fortsätter att flöda in.
– Det händer dagligen att folk hör av sig, säger Jesper Borgenstrand.
Restaurangmiljön tycks vara ovanligt gynnsam för historier.
– Ja, verkligen. Det är väldigt lätt att det händer roliga grejor, det är fart och fläkt hela tiden och ingen dag är den andra lik. Det kommer alltid att finnas historier – de kommer aldrig ta slut, konstaterar Jesper Borgenstrand.
Det verkar heller inte finnas någon hejd på hur märkligt människor beter sig ute på lokal.
– Krogen är ju en väldigt öppen och välkomnande miljö som inbjuder till att säga vad som helst. Du går inte in på en bank och gör samma sak. Alkoholen spelar också in naturligtvis, säger Jesper Borgenstrand.
Snåljåpar, självutnämnda experter och människor helt utan restauranghyfs är typer som den som jobbar på restaurang dagligen måste hantera. Som gästen som på frågan om vad han vill ha för potatis till biffen, glatt svarar King Edward. Eller kvinnan inför konferensmiddagen meddelar att hon är allergisk mot allt vin – utom champagne och därför tyckte att Jesper kan skippa ”den trötta shirazen du tänkte servera mig” och istället ge henne ett glas av champangernas champagne, Dom Perignon.
– Det var verkligen så. Det var en jättestor konfererns, med väldigt mycket viktiga och restaurangvana människor. Och hon var hundra procent allvarlig, säger Jesper Borgenstrand om den egenupplevda historien.
– Men det här är bara en promille, 999 av 1 000 gäster är superhärliga och hur sköna som helst.
I början av oktober släpptes boken ”HPR Den nakna sanningen om livet på restaurang”. Precis som på Facebooksidan är allt i boken anonymiserat, varken gäster, personal, krogar eller städer omnämns med namn. Men Jesper Borgenstrand kan avslöja att det finns ett och annat gotländskt bidrag med i boken.
– Det är faktiskt ganska många historier i boken som är härifrån.
Urvalet till boken har han gjort tillsamman med redaktören och krögaren Hokan Pettersson.
– Vi skrev ut alla historier som skrivits på Facebook och la ut alla på ett stort skrivbord. Sen kokade vi den största kaffepanna som någonsin kokats och gallrade ut de historier som vi trodde skulle passa för bokformatet, berättar Jepser Borgenstrand.
– Det svåra var att hitta en nivå som inte dumförklarar gästen. Det är inte intressant att skriva en bok om att alla som går på krogen är dumma i huvudet.
Resultatet är tjusig liten bok där dråpliga historier varvas med smakfulla bilder och matnyttiga reflektioner över restaurangvärlden, dess invånare och gäster.
– Den här boken ska du kunna ta upp och bara bläddra lite i, men du ska också kunna läsa den från pärm till pärm om du vill, säger Jesper Borgenstrand.
Han har även bidragit med ordlistor, analyser av dryckesbeställningar och personliga reflektioner kring branschen.
– För att det inte bara ska bli enkla skratt, så är det lite viktigare grejor också. Jag tycker ju att restaurangordlistan är bäst och roligast för det finns så mycket lingo. Som dojja, som betyder rödvinssås – det är bara konstigt.
Boken har blivit väl mottagen. Förstaupplagan på 2 000 exemplar har sålt bättre än vad de räknat med och nu ska fler tryckas.
– Reaktionerna har varit väldigt positiva – min mamma köpte sex stycken, säger Jesper Borgenstrand.
Och historierna fortsätter att ramla in.
– Vi har planer på att göra en volym 2 nästa år eftersom gensvaret varit så positivt och vi har väldigt mycket att ta av, säger Jesper Borgenstrand, som snart kommer att höras även i andra forum.
– Jag och två vänner har startat en podcast och ska till studion i nästa vecka. Vi räknar med att den ska vara ute i mitten av november.